Criza imobiliară îi obligă pe proprietari să fie corecţi – vezi cât mai costă chiria

Criza de pe piata imobiliara a reusit sa schimbe comportamentul romanilor si sa diminueze, cel putin in acest domeniu, tendinta de specula si imbogatire de pe urma celor care au nevoie urgenta de o locuinta, informeaza Ziare.com.

Dupa ce apartamentele s-au ieftinit cu 45% fata de nivelul la care ajunsesera in 2008, acelasi lucru se intampla si cu chiriile. In Bucuresti, garsonierele sunt cu cel putin 100 de euro mai ieftine si asta in conditiile in care studentii au inceput deja sa caute unde vor sta de la toamna.

Daca in anii trecuti, cresterea chiriilor inainte de intoarcerea studentilor era si de 25%, anul asta ei pot sta linistiti pentru ca oferta e atat de mare incat proprietarii nu mai risca sa scumpeasca. Situatia poate fi explicata prin piata imobiliara blocata care i-a obligat pe cei care au locuinte de vanzare sa se indrepte spre inchiriere.

Cat mai costa chiriile?

In Bucuresti, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 200 de euro in timp ce in Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, studentii isi pot inchiria garsoniere, chiar si in apropierea centrelor universitare pentru aproximativ 100-120 de euro, potrivit datelor furnizate de Imobiliare.ro.

In functie de cartiere si dotari, in Bucuresti se gasesc garsoniere si cu 160 de euro. Astfel, cele mai ieftine se gasesc in Drumul Taberei, unde chiria variaza intre 160 de euro si 380-400 de euro. In Titan, chiriile pornesc de la 170-180 de euro, iar cele mai dotate ajung la 350 de euro, adica pretul obisnuit in urma cu ceva timp.

Totusi, noua tendinta a studentilor este de a-si lua colegi de apartament. Astfel, daca studentii se gandesc sa inchirieze un apartament cu trei camere, cheltuielile cu chiria se reduc pentru ca pretul scade proportional cu numarul de camere.

De exemplu, in Iasi, pretul garsonierelor porneste de la 120 de euro, dar in cazul apartamentelor cu trei camere, pretul platit de chirias pentru fiecare camera este de 100 de euro, mai aflam de pe Imobiliare.ro.

Ca si in cazul apartamentelor scoase la vanzare, Cluj-Napoca este centrul universitar in care scaderea pretului cerut pentru chirii a fost cea mai lenta. Astfel, pretul cerut pentru inchirierea garsonierelor a scazut cu 9,2%, iar cele cu doua si trei camere cu 6,5%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata