CRPE: Pilonul II de dezvoltare rurală al PAC trebuie susţinut

Pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC) – dezvoltarea rurala – trebuie sustinut, pentru ca mediul rural din România a ramas in urma, a declarat, vineri (20 noiembrie 2009), la o dezbatere de specialitate, Lucian Luca, expert politici agricole in cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE), care a prezentat raportul “O tara si doua agriculturi – România si reforma PAC a UE”.

“Trebuie sa luptam pentru fondurile alocate din Pilonul II”, a subliniat el. Raportul recomanda orientarea spre dezvoltarea Pilonului II al PAC, intrucât România este avantajata de actuala distributie a fondurilor, care se orienteaza spre dezvoltarea rurala in statele sarace din Est.
“Nu ar trebui sa luam ca sigura aceasta distributie si ar trebui sa ne asiguram ca obiectivul nostru in reforma PAC post – 2013 este mentinerea sumelor pentru dezvoltare rurala (canalizare, apa potabila, infrastructura rutiera etc) de care satele noastre subdezvoltate au mare nevoie “, a adaugat el.

În acest context, CRPE recomanda ca România sa tinda spre categoria tarilor care doresc mentinerea subventiilor, limitarea lor pentru fermele mari si cresterea ponderii Pilonului II.
Alte recomandari ale raportului vizeaza reorientarea strategica a României spre sustinerea agriculturii de mijloc (20 – 100 hectare), care poate asigura atât cresterea productivitatii, dar si ridicarea din saracie a populatiei rurale, precum si continuarea si punerea de acord cu PAC a unor programe nationale, precum “Fermierul” si “Renta Viagera”, care sa concentreze terenurile mici in exploatatii mijlocii.

Potrivit raportului, România ar trebui sa renunte la opozitia sa fata de plafonarea subventiilor care pot fi primite de fermele foarte mari. Exploatatiile care au mii de hectare sunt oricum viabile economic si nu depind de subventii, in schimb sumele primite de ele sufoca dezvoltarea agriculturii mijlocii, singura sansa pentru uriasa populatie agricola româneasca de a iesi din saracie pe termen mediu si lung.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata