Crucea de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea MApN

Monumentul Eroilor-Cruce de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale pentru a fi reabilitat, informează un comunicat de presă al MApN remis, luni.

„Protocolul şi procesul verbal prin care imobilul a trecut din domeniul public al Oraşului Buşteni în domeniul public al statului şi în administrarea MApN au fost semnate luni, 14 martie. Predarea s-a realizat în scopul reabilitării de către MApN a monumentului reper al unităţii naţionale, construit în memoria militarilor români căzuţi în luptele primei conflagraţii mondiale„, adaugă comunicatul menţionat.

Sursa citată aminteşte că în Primul Război Mondial au murit aproximativ 985.000 de oameni, răpuşi pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale, din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. La aceştia se adaugă, conform aceleiaşi surse, 75.491 de invalizi de război, ca urmare a rănilor din cursul luptelor.

„În semn de omagiu adus sacrificiului suprem al celor căzuţi în războiul de reîntregire a neamului, M.Ap.N. îşi propune finalizarea lucrărilor în anul celebrării centenarului Marii Uniri. Monumentul a fost construit între anii 1926 şi 1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuţi în Primul Război Mondial. La 14 septembrie 1928, a avut loc inaugurarea şi sfinţirea monumentului”, precizează MApN.

Potrivit datelor ministerului, crucea are o înălţime de 28 de metri şi două braţe de câte şapte metri fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul crucii, se mai arată în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata