CSAT a aprobat o suplimentare cu 600 de militari a forţelor din Afganistan

CSAT a aprobat o suplimentare cu 600 de militari a forţelor care acţionează în teatrul de operaţii din Afganistan, numărul maxim al acestora putând să ajungă la 1.798 militari. Astfel, în anul 2010, Armata României va putea participa la misiuni în afara teritoriului statului cu un efectiv de 3.753 militari, dintre care forţe dislocate – 2.342 militari, şi forţe dislocabile la ordin – 1.411 militari.

În prezent, există 1.290 de militari care acţionează în misiuni în afara graniţelor ţării, dintre aceştia 1.020 fiind dislocaţi în teatrul de operaţii din Afganistan.

Totodată, în cadrul şedinţei CSAT, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a prezentat conceptul pentru întărirea capacităţilor civile naţionale în domeniul gestionării crizelor (civilian crisis management), elaborat în scopul unei participări a României în cadrul Politicii Europene de Securitate şi Apărare. Documentul reprezintă punctul de plecare în elaborarea unei strategii naţionale care să definească viziunea şi principiile participării României cu capacităţi civile la operaţiunile de gestionare a crizelor.

CSAT a aprobat documentul prezentat de ministrul Afacerilor Externe şi a hotărât înfiinţarea unui grup de lucru interministerial, coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, format din reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Ministerului Justiţiei şi ai altor instituţii.

În cadrul şedinţei, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a prezentat măsurile pentru reorganizarea sectorului de producere a energiei electrice din subordinea ministerului, având ca obiectiv creşterea siguranţei şi a securităţii în alimentarea cu energie. CSAT a aprobat reorganizarea în cadrul ministerului a două companii cu portofoliu mixt de centrale.

La finalul şedinţei, s-a aprobat Planul naţional de Priorităţi Informative şi Programul de activitate al CSAT pentru anul 2010.

La reuniunea CSAT de joi au participat primul-ministru Emil Boc, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, şef al Departamentului Relaţii Internaţionale, secretarul CSAT general-locotenent Ion Oprişor, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata