CSM a încuviinţat arestarea procurorului Vasile Şelaru, acuzat de corupţie

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat percheziția, reținerea și arestarea preventivă a lui Vasile Șelaru, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, acuzat de DNA de trafic de influență.

Solicitarea a fost prezentată Secției pentru procurori a CSM de către Direcția Națională Anticorupție — Serviciul Teritorial Iași.

Vasile Șelaru, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, a fost reținut duminică pentru 24 de ore de procurorii DNA sub acuzația de trafic de influență, după ce ar fi primit bani și cazare într-un imobil pe litoral pentru a interveni pe lângă alți magistrați în vederea soluționării favorabile a unui dosar.

Potrivit unui comunicat al DNA, „în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la sfârșitul anului 2013, inculpatul Șelaru Vasile, în considerarea influenței pe care o avea asupra mai multor magistrați de la instanțele de control judiciar din județul Iași, i-a promis unei persoane că va efectua anumite demersuri, în sensul soluționării favorabile a unei cereri de recurs”.

„În acest context, a solicitat cu împrumut suma de 13.000 lei fără a se stabili un termen clar de restituire. După aproximativ 2-3 săptămâni de la acordarea împrumutului inculpatul Șelaru Vasile a restituit suma de 5.000 lei, iar diferența de 8.000 lei a fost păstrată pentru continuarea demersurilor respective. La data de 27.05.2014, inculpatul Șelaru Vasile, lăsând impresia că are influență asupra unui ofițer de poliție din cadrul I.P.J. Vaslui, care avea spre soluționare o cerere de avizare a unei firme de pază, a solicitat suma de 700 lei, pentru a-l determina pe ofițerul respectiv să rezolve favorabil acea cerere”, precizează sursa citată.

Totodată, la data de 29 mai, procurorul a promis unei persoane că va interveni pe lângă un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care supraveghea cercetările într-un dosar penal, acceptând pentru această intervenție cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc.

Pentru a crea acestei persoane convingerea că influența pe care o are asupra procurorului de caz este reală, la data de 30 mai, Vasile Șelaru s-a deplasat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, unde a intrat o perioadă scurtă de timp, mai precizează DNA.

Vasile Șelaru are o vechime de peste 18 ani în magistratură, el desfășurându-și activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui din anul 2000. A activat o perioadă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, iar în 2011 a revenit în Vaslui. În anul 2013 a candidat pentru postul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, iar anul acesta la cel de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, însă a pierdut în fața celorlalți contracandidați. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata