CSM a luat act de demisia Angelei Ciurea

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat, în şedinţa de joi (21 ianuarie 2010), act de cererea de demisie a fostul procuror şef adjunct al DIICOT, Angela Ciurea.

Procurorul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Angela Ciurea a solicitat Plenului CSM eliberarea din funcţie, prin demisie, aceasta fiind în prezent suspendată din funcţie după ce a atacat cu recurs decizia CSM de excluderea ei din sistemul judiciar. Angela Ciurea a atacat cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia CSM de excludere din magistratură, însă ea este suspendată din funcţie până la judecarea recursului.

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, pe 16 septembrie, excluderea din magistratură a Angelei Ciurea întrucât a constatat săvârşirea de către aceasta a unor abateri disciplinare. Comisia de disciplină a formulat împotriva procurorului Angela Ciurea abateri constând în încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă pe vremea când era procuror şef adjunct al DIICOT.

Împotriva Angelei Ciurea s-a început cercetare disciplinară, întrucât s-ar fi întâlnit, în decembrie 2008, la Nisa, fără să îşi anunţe şefii, cu bulgarul Stamen Stanchev, inculpat pentru spionaj în dosarul privatizărilor strategice. „Decizia CSM este complet nelegală, motiv pentru care am s-o şi exercit pe căile de atac prevăzute de lege.

O s-o atac la Înalta Curte şi la instanţele europene, sigur, în aşa fel încât toată lumea să asculte ceea ce este de ascultat într-o astfel de cauză, de vreme ce nici comisia de disciplină, nici procurorul general, nici procurorul şef al DIICOT, nici secţia pentru procurori a CSM nu a dorit să asculte. Poate că instituţiile abilitate vor asculta. Nu mi-am pierdut speranţa că totuşi la un moment dat cineva va şi asculta”, a declarat Angela Ciurea la aflarea deciziei CSM.

Ea a criticat atunci faptul că pe parcursul anchetei nu i s-a permis să administreze absolut nicio probă şi că nu a fost audiată până la întocmirea acţiunii disciplinare care a fost formulată pentru două capete de acuzare deşi a fost cercetată doar pentru unul.

De asemenea, fostul şef adjunct al DIICOT a spus că cercetarea disciplinară în faza incipientă a durat două luni şi că i s-a spus să-şi dea demisia şi să se întoarcă la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, să-şi vadă de treabă şi să nu prejudicieze imaginea DIICOT, „că toate lucrurile vor fi liniştite”.
„Ceea ce am şi făcut, însă a două zi a fost sesizat CSM cu această cerere de cercetare disciplinară „, a subliniat magistratul. Ulterior deciziei CSM de excludere din magistratură, Angela Ciurea a declarat că s-au exercitat presiuni asupra ei în cazul unor dosare, dând exemplu dosarul Omar Hayssam.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata