CSM, despre legea insolvenţei: Este necesară reglementarea unei proceduri preponderent extrajudiciare

Consiliul Superior al Magistraturii a analizat luni, la solicitarea Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, proiectul de Lege privind insolvența persoanelor fizice și consideră că sub aspect procedural este necesară reglementarea unei proceduri preponderent extrajudiciare, supusă, în anumite momente, controlului judecătoresc.

„Plenul Consiliului nu se opune, de principiu, adoptării unui act normativ privind insolvența persoanelor fizice, apreciind că acesta trebuie elaborat doar după pregătirea sistemului judiciar și cu luarea în considerare a legislației în materie a altor state europene”, se arată într-un comunicat al CSM remis luni .

În urma analizei, s-a considerat că instanța competentă să soluționeze cererile privind insolvența persoanelor fizice nu poate fi stabilită, în principiu, decât după realizarea unui studiu de impact privind efectele unui astfel de act normativ, pentru a se estima efortul bugetar pe care îl presupune derularea întregii proceduri, atât pentru instanțe, cât și pentru plata administratorilor judiciari și în ce condiții aceste costuri vor fi suportate sau nu de către debitor.

Totodată, s-a apreciat că trebuie delimitată foarte clar sfera persoanelor care vor putea apela la această procedură, în scopul stabilirii organismului competent să efectueze verificările necesare.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii consideră că adoptarea unui act normativ de o asemenea importanță, într-o formă imperfectă și într-un timp foarte scurt, care nu permite o reală dezbatere asupra textelor de lege și îmbunătățirea acestora, va afecta nu numai activitatea sistemului judiciar, ci chiar scopul propus și pe destinatarii reglementării”, se mai arată în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata