CSM propune introducerea unei agravante la infracţiunile de patrimoniu şi creşterea la 15 ani a limitei de pedeapsă la acordul de recunoaştere

15

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune Parlamentului, în amendamentele transmise, introducerea unei agravante în cazul infracţiunilor de patrimoniu şi creşterea la 15 ani a limitei de pedeapsă pentru încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei de către procuror cu inculpatul.

Potrivit unor surse judiciare din CSM, modificările propuse de CSM Parlamentului, după aprobarea lor de către Plen, conţin un număr de 43 de propuneri în sensul unor clarificări, dar şi repararea unor sincope sau necorelări din textele noului Cod de procedură penală (Cpp) şi Codul penal (Cp), aşa cum au rezultat ele din practica instanţelor şi parchetelor în primelor două luni de implementare ale noilor coduri.

CSM propune modificarea articolului 480 alin. 1 referitor la condiţiile încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei de către procuror cu inculpatul, în sensul lărgirii sferei infracţiunilor care ar putea face obiect al acestei tranzacţii.

În prezent, limita maximă este de 7 ani a pedepsei prevăzută cu închisoarea, iar cea minimă e amenda.

Sursele citate au precizat că membrii CSM au apreciat că o creştere la 15 ani a limitei de pedeapsă ar contribui la rezolvarea în condiţii de celeritate a unor cauze penale şi la evitarea cheltuielilor pe care le-ar presupune parcurgerea camerei preliminare şi a judecăţii.

Aceleaşi surse au menţionat că s-a considerat de către CSM că se impune introducerea, în Codul Penal, a unei agravante în cazul infracţiunilor de patrimoniu, respectiv în cazul celor cu consecinţe deosebit de grave (furt, tâlhărie etc.), în sensul că, dacă limitele prevăzute sunt neîndestulătoare, judecătorul să poată majora pedeapsa cu jumătate.

Legislaţia actuală nu face diferenţă între un furt de 50 de lei şi cel de 50 de milioane de euro, iar prin această circumstanţă agravantă judecătorul, în cauzele cu consecinţe deosebit de grave, poate adăuga un spor substanţial.

Propunerea este de introducere a unui nou articol în noul Cod penal, art. 256 indice 1: ‘Dacă faptele prevăzute în art. 228, art. 229, art. 233, art. 234, art. 235, art. 239, art.242 art. 244, art. 245, art. 247, art. 249 — 251 au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.’

Amendamentele vizează întăririi rolului judecătorului în procedura de drepturi şi libertăţi şi în camera preliminară pentru a exista un rol strict jurisdicţional de control al actelor de urmărire penală, precum şi consolidarea principiului continuităţii şi specializării judecătorului în materie penală, ca şi o procedură strictă privind incompatibilitatea judecătorilor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News