Cu cât se ieftinesc creditele în lei până la finele lui 2009?

Relaxarea politicii monetare va determina bancile sa reduca costul finantarilor in moneda nationala. Bancherii se asteapta ca dobanzile la creditele in lei sa coboare sub 15% pana la finele acestui an. Va fi acesta un motiv suficient pentru a reporni motoarele creditarii?

.
Cat va costa un imprumut la finele anului? Bancherii spun ca ieftinirea imprumuturilor va continua, dar acest lucru va depinde foarte mult si de evolutia perceptiei fata de risc.

Dobanzile la credite vor continua sa scada din acest moment si pana la finele anului daca, in afara ajustarii costului resurselor, bancile vor avea perceptia reducerii riscului de credit”, a declarat pentru „Adevarul” Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

La randul sau, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca „la sfarsitul anului, vom avea dobanzi la creditele in lei de sub 15% pe an” si apreciaza ca piata creditelor a inregistrat mici progrese, chiar daca nu va mai atinge cresterile de peste 50% din anii trecuti.

De exemplu, pentru un credit de nevoi personale de 40.000 de lei, contractat pe o perioada de 10 ani de la una dintre bancile de pe piata romaneasca, la o dobanda de 17,8% pe an, la care se adauga 5,5 puncte procentuale – comisioane si alte taxe, rata lunara este de aproape 800 de lei. O scadere a dobanzii la 15% se va traduce printr-o rata mai mica cu 60 de lei, adica o rata de 740 de lei.

Reducerea dobanzilor se va resimti, cu precadere, la nivelul creditelor noi si mai putin la cele aflate in derulare.

„Scaderea costului la credite va fi un stimul pentru activitatea economica, dar sa nu ne asteptam ca ne va scoate imediat din recesiune”, considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. In plus, el spune ca problema creditarii nu este una de pret, ci este legata de cererea solvabila redusa.

Foarte multi clienti nu se mai califica pentru a contracta un imprumut, intrucat companiile au inregistrat scaderi dramatice ale vanzarilor, iar populatia este supraindatorata. „Nu se mai pot acorda acum credite la conditiile din urma cu un an, pentru ca nici piata nu mai este aceeasi”, a conchis Bogza.

Integral in Adevarul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata