Cuba : dulceata puterii ca piedica in calea reformelor

 
Este greu sa-ti faci o parere despre viata politica din Cuba : toate informatiile parvin fie prin intermediul propagandei de stat, fie, in cel mai bun caz, de  la corespondenti  occidentali  cu  atitudini  critice.
Însa,  recentele  schimbari  inregistrate  la  nivelul conducerii cubaneze provoaca indoieli in legatura cu cel mai raspândit pâna acum mod de interpretare a evenimentelor din Cuba. Se pare ca zvonurile privind grabnicul sfârsit al sistemului socialist dirijat de fratii Castro sunt puternic exagerate, noteaza cotidianul rus Politkom.
 
Pâna de curând comentatori americani ostili regimului Castro si multi dintre reprezentantii imigratiei cubaneze in SUA se intreceau in a numi data exacta a mortii lui Fidel Castro. Cu toate acestea, liderul revolutiei cubaneze nu doar ca a supravietuit, ci a si reusit, fara mari probleme, sa-si instaleze fratele la putere.
 
Apoi, s-a vehiculat ideea ca in Cuba va avea loc o liberalizare a regimului politic, care sa preceada implementarea economiei de piata si a democratiei. Se pare, insa, ca lucrurile nu sunt atât de simple, comenteaza ziarul rus.
Pe un ton banal, imediat dupa stirile sportive si prognoza meteo, dictorii postului national de televiziune i-au informat pe cubanezi de demiterea ministrului de externe Felipe Perez Roque si a secretarulului consiliului de ministri Carlos Lage.
 
Tinând cont de marele deficit de informatii despre Cuba, jurnalistii au inceput sa faca tot felul de speculatii in legatura cu ce ar dori sa insemne aceste demisii: o revansa a fanaticilor comunisti sau intentia de a construi democratia in termen-record?
 
În opinia Politkom, nici una, nici alta nu explica in totalitate situatia. La prima vedere, nu pare a fi vorba despre o liberalizare: ambii ministri cazuti in dizgratie sunt oameni tineri, in timp ce in conducerea tarii domina acum generali severi. Cu toate acestea, niciunul dintre cei doi ministri nu lansasera critici la adresa regimului si cu atât mai mult nu desfasurasera actiuni disidente. Dimpotriva, in ciuda vârstei, Roque era considerat un uliu si un adversar al democratiei.
 
Despre zadarnicirea unei cariere de reformator s-ar putea vorbi mai degraba in cazul lui Lage : acesta pleda pentru reforme economice moderate si se bucura de popularitate printre cubanezi. Probabil, cea mai buna este explicatia oferita chiar de Fidel: imbatati de dulceata puterii, cei doi politicieni incepusera sa se poarte nedemn.
 
Daca aceasta explicatie este analizata nu din punctul de  vedere  al moralitatii revolutionare, ci din perspectiva  oportunitatii politice, este  posibil ca, grabindu-se  sa-si consolideze  pozitiile  in  vârful puterii,  cei doi sa  fi impiedicat  eficientizarea sistemului de stat pe care incearca sa o realizeze Raul Castro. Comparativ cu ei, disciplinatii generali s-ar putea dovedi nu o piedica in calea democratizarii, ci un sprijin pentru reforme.
 
Ziarul rus  atrage atentia  asupra  faptului ca, deocamdata, toate  aceste  jocuri din spatele culiselor nu au dus la o destabilizare de anvergura a situatiei din Cuba: elitele politice ale tarii se tin strâns de scaune.
Aceasta este inca o victorie a experimentului politic inceput de Fidel, potrivit caruia nici opozitia activa din partea SUA, nici dificultatile interne nu pot impiedica supravietuirea regimului socialist. Urmatoarea incercare pentru regimul de la Havana ar putea deveni viitoarea apropiere cu SUA, o asemenea posibilitate fiind invocata de Obama.
 
Chiar daca nu se poate vorbi, deocamdata, despre anularea regimului de sanctiuni la adresa Cubei, unele restrictii privind transferurile de bani si libera circulatie a cubanezilor care locuiesc in SUA au fost anulate.
Daca o incalzire in relatiile dintre cele doua tari va avea intr-adevar loc, pentru oficialii de la Havana acest lucru ar putea constitui o serioasa incercare. Oricât de carismatic ar fi Fidel Castro, este putin probabil ca acest lucru sa poata echivala  cu  avantajele  economiei neosocialiste,  despre  care  cubanezii  doresc  sa  afle  cât  mai multe.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata