Cum a adus o corporaţie-fantomă 3% din PIB în 2009

Firma American European Marketing & Enterprises, care a raportat o cifră de afaceri şi un profit fabulos în 2009, a fost luată în calcul la formarea PIB, potrivit preşedintelui INS, Vergil Voineagu. Asta înseamnă că, în realitate, economia a căzut nu cu 7%, ci cu 10% iar deficitul bugetar a fost cu 0,2% mai mare, scrie România Liberă

Din PIB-ul României pe anul 2009, de 497 miliarde lei, 15,47 miliarde de lei reprezintă majorarea de capital fictivă cu care firma American European Mar­keting&En­terprises SA (AEME) şi-a umflat rezultatele pe 2009. Firma nu are nici un angajat, nici o activitate public cunoscută, deţine un sediu fictiv şi a „ob­ţinut” aceste venituri prin umflarea valorii contabile a acţiunilor deţinute la o obscură firmă din SUA.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, AEME a înregistrat anul trecut venituri de 15,47 miliarde lei, adică 3,68 miliarde euro, fără a avea un leu cheltuieli sau impozit plătit la stat, profiturile, cel brut şi cel net, fiind la acelaşi nivel.

Povestindu-i-se perfor­manţele firmei-fantomă şi întrebat dacă acest rezultat a fost luat în calcul la stabilirea PIB, Virgil Voineagu, şeful Institutului naţional de Statistică confirmă: „Sigur că da, intră după metoda veniturilor. Intră precis în PIB„, spune acesta. Mai multe detalii despre firma în cauză Voineagu nu ştie deoarece se află în concediu de odihnă. Întrebat dacă PIB va fi recalculat, oficialul INS a spus că nu se poate, pentru că bugetul pe 2009 este deja definitivat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata