Preşedintele InterAgro, către Guvern: Renunţaţi la penalităţile de 37% impuse firmelor cu datorii!

– Singurul plan al Guvernului, în acest moment, de a scoate ţara din criză este să reducă salariile, pensiile, indemnizaţiile pentru mame şi într-un final să majoreze şi fiscalitatea. Nu la fel gândesc şi unii din principalii oameni de afaceri şi cei mai mari angajatori din România, scrie Adevărul

.

Tăierea uniformă a salariilor şi a pensiilor nu este decât o reminiscenţă a mentalităţii comuniste care stăpâneşte încă birocraţia românească”, este părerea omului de afaceri Dinu Patriciu, exprimată într-un editorial publicat în ziarul „Adevărul”.

Pe de altă parte, Ioan Niculae, preşedintele grupului InterAgro, cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice şi principalul competitor din agricultură, susţine că ţara noastră ar trebui să urmeze exemplul Poloniei, singura ţară din Europa care a încheiat anul 2009 pe creştere. „Polonia a susţinut foarte mult investiţiile, facilitând mediul de afaceri prin relaxări fiscale”, afirmă Niculae.

Pentru a face bani la buget, Niculae le propune guvernanţilor să elimine sau măcar să micşoreze nivelul penalităţilor impuse de administraţiile financiare pentru întârzierea plăţilor datoriilor. „Ar trebui să încurajeze firmele să-şi plătească datoriile către stat, renunţând la penalităţile de 37%. Să zică, de exemplu: cine-şi va plăti datoriile în următoarele şase luni, va scăpa de penalităţi. Astfel, se vor strânge la buget peste un miliard de euro”, consideră Niculae.

Soluţiile mediului privat

– Micşorarea numărului de ministere şi reducerea personalului din instituţiile guvernamentale.

– Stimularea investiţiilor private în agricultură, energie şi infrastructură.

– Scutirea de la plata penalităţilor a firmelor care au datorii către stat.

– Reducerea pentru maximum şase luni a salariilor bugetarilor.

– Privatizarea transparentă a corporaţiilor statului.

– Un control mai riguros al banilor colectaţi din taxe şi impozite.

– Eliminarea subvenţiilor pentru cei care practică o agricultură de subzistenţă.

– Reintroducerea terenurilor agricole nelucrate în circuitul agricol.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata