Cum arată 2010 pentru antreprenorii români

0

Desi in 2010 se asteapta o revigorare a economiei, recentele conflicte politice au determinat o noua reevaluare a bugetelor pentru urmatorul an, a sustinut Marian Petre Milut, presedinte al Uniunii Nationale a Patronatului Român (UNPR) marti (27 octombrie 2009) in cadrul unei conferinte de presa.

Conform unui sondaj realizat de UNPR pe un esantion de 2.000 de conducatori de IMM-uri, rezulta ca, cei mai multi manageri sustin ca situatia economica a României nu se poate imbunatati in lipsa unor masuri politice coerente. Astfel, 42% dintre cei chestionati spun ca instabilitatea politica este cauza prelungirii crizei economice. Daca la inceputul anului majoritatea managerilor credeau ca principala cauza a crizei economice este contractarea economiei la nivel mondial, in 2010 factorul politic este principalul motiv.

29% dintre cei intervievati cred ca economia româneasca este in scadere ca urmare a factorului international, in timp ce 23% recunosc ca blocajul financiar este cauzat de o politica deficitara de creditare a bancilor in 2008. Cu toate acestea nici unul dintre cei chestionati nu au raspuns pozitiv la intrebarea referitoare la posibile deficiente de management intre motivele de scadere a profitului.

Asteptarile pentru 2010 sunt lipsite de optimism. Din totalul managerilor chestionati, 29% dintre antreprenori nu vor face nici o investitie sau vor opri investitiile in derulare. 26% anticipeaza un nou val de restructurari chiar din luna ianuarie iar 10% dizolva bugetele de promovare. Optimisti sunt doar 28% care sustin ca nu vor lua masuri cu impact negativ.

Dintre cei care spun ca 2010 va fi un an mai bun, 27% se bazeaza pe accesarea fondurilor europene iar 30% pe investitii finantate din alte surse. În majoritate, antreprenorii sustin ca fara o investitie in tehnologie sau in dezvoltarea unor alte linii de productie nu vor putea performa in conditiile economice actuale.
Previziunile managerilor in ceea ce priveste evolutia politica si economica a României in anul care urmeaza sunt dintre cele mai pesimiste. În cazul unei majorari a TVA sau a CAS, mai mult de jumatate, 55%, au ca prima solutie cresterea preturilor. Urmatoarea optiune este reducerea salariilor – 39%, si cei mai putini – 4% recunosc ca vor duce incasarile in zona economiei la negru pentru a evita plata impozitelor catre stat.

Conform sondajului, anuntata crestere a TVA nu este singurul motiv de ingrijorare pentru antreprenori. 62% dintre cei chestionati astepta si o majorare a cotei unice.
“Daca principala problema a economiei românesti a devenit instabilitatea politica si solutia iesirii din criza este asteptata tot din partea politicienilor”, precizeaza Milut.
La intrebarea “Care sunt solutiile pentru iesirea din criza” 35% dintre manageri intervievati spun ca o solutie ar fi asigurarea stabilitatii politice, in timp ce 29% cred ca relansarea economiei depinde de reducerea fiscalitatii.

“Instabilitatea politica din România este cea mai des invocata cauza pentru prelungirea agoniei IMM-urilor românesti. Urmarirea unor interese pur politice va duce la o adâncire a dezastrului economic care a culminat cu aceasta criza. Estimam ca anul 2010 va fi unul cel putin la fel de dificil ca si 2009 având in vedere lipsa banilor la buget, datoriile contractate de Guvern si lipsa de performanta a economiei in sectorul de stat.
Este aproape inevitabila o crestere a fiscalitatii, aceasta fiind singura solutie pentru plata salariilor si pensiilor fara o restructurare masiva in sectorul bugetar dar si in sistemul institutional local” a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata