Cum au votat eurodeputaţii români cu privire la rezoluţia PE despre tehnologiile cu cianuri

Rezoluţia Parlamentului European care solicită interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în UE până la sfârşitul lui 2011, adoptată miercuri , 5 mai, în plenul Parlamentului European, a fost votată de 19 europarlamentari români, alţi 12 au fost împotrivă, iar doi s-au abţinut.

Cei care au votat pentru rezoluţie au fost din grupurile PPE (Monica Macovei, Laszlo Tokes, Iuliu Winkler, Sogor Csaba), S&D (Victor Boştinaru, Corina Creţu, Sabin Cutaş, Viorica Dăncilă, Ioan Enciu, Cătălin Ivan, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Adrian Severin, Adriana Ţicău), ALDE (Renate Weber, Cristian Buşoi) şi Neafiliaţi (Corneliu Vadim-Tudor, Ciprian Tănăsescu şi George Becali).

Eurodeputaţii români care au fost împotriva rezoluţiei sunt din grupurile PPE (Oana Antonescu, Elena Băsescu, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Marian-Jean Marinescu, Iosif Matula, Rareş Niculescu, Cristian Preda, Theodor Stolojan şi Traian Ungureanu), S&D (Ioan Mircea Paşcu) şi ALDE (Adina Vălean).

Ramona Mănescu şi Norica Nicolai (ALDE) s-au abţinut de la vot.

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie care cere interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în UE până la sfârşitul lui 2011, în vederea prevenirii unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare.

”Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri’ se poate obţine o stare bună din punct de vedere chimic şi de a proteja resursele de apă şi diversitatea biologică”, se subliniază în rezoluţia adoptată de Parlamentul European cu 488 voturi pentru, 48 împotrivă şi 57 de abţineri.

PE invită Comisia ‘să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă şi a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităţilor miniere şi să efectueze, totodată, o evaluare normală a impactului’.

În plus, Comisia şi statele membre nu ar trebui ‘să susţină, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri în UE până când se va aplica interdicţia generală şi nici să nu susţină astfel de proiecte în ţări terţe’.

Deputaţii europeni consideră că fiecare companie de exploatare ar trebui să fie obligată ‘să deţină o asigurare pentru a compensa daunele şi a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea stării ecologice şi chimice iniţiale, în cazul producerii unui accident sau al unei funcţionări defectuoase’.

În final se solicită încurajarea ‘reconversiei industriale a zonelor în care a fost interzis mineritul pe bază de cianuri prin intermediul unui sprijin financiar adecvat pentru sectoarele industriale nepoluante, pentru energia regenerabilă şi turism’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata