Cum îşi multiplică veniturile cameleonii birocraţiei

– În partea de sus a ierarhiei birocratice, secretarii de stat şi consilierii îşi multiplică veniturile prin participarea în consilii de administraţie sau comisii. În partea de jos, funcţionarii şi personalul contractual împart sporuri şi stimulente. Chiar şi un şofer poate lua, sub formă de stimulente, trei salarii pe lună.

.
Un exemplu: „şoferul-minune” care a avut în aprilie venituri nete de 4.050 de lei a primit aceşti bani cu respectarea prevederilor legale şi a Legii salarizării unice, adoptată la începutul anului de Guvernul Boc, arată informaţii din cadrul Ministerului Muncii.

Conform oficialilor acestui minister, este vorba de fostul şofer personal al ministrului, el aflându-se din noiembrie în concediu medical. Venitul net pe luna aprilie al acestuia, aproximativ 4.000 de lei, este de fapt suma primită de acesta în concediu medical, calculată drept 100% din media veniturilor ultimelor şase luni.

Fiind şoferul ministrului, era tot timpul la dispoziţia acestuia, iar potrivit prevederilor legale, avea dreptul la stimulente de până la trei ori salariul său, informează România Liberă.

În cazul Finanţelor, potrivit Codului de Procedură Penală, funcţionarul poate reţine 5% din sumele colectate prin amendarea contribuabilor, din majorarea impzotelor şi taxelor de plată declarate de aceştia, din executări silite şi valorificări de active.

Stimulentele pot fi acordate şi funcţionarilor unităţilor administrativ-teritoriale, care, la rândul lor, colectează taxele şi impozitele locale.

Mecanismul stimulentelor ajunse la potentaţii ministerelor explică deseori zelul funcţionarilor de a amenda cu uşurinţă micii contribuabili şi pentru orice fleac.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata