Cum îți dai seama dacă un ou este bun fără să îl spargi

Vrei să faci un preparat pentru care vei folosi ouă. Te-ai asigurat că ai toate ingredientele în casă și ești pe punctul de a începe să gătești. Dar te întrebi dacă ouăle pe care le mai ai în frigider mai sunt proaspete.

Este foarte dificil să îți dai seama dacă ouăle mai sunt în perioada de valabilitate sau nu. Ouăle sunt vândute cu o dată de valabilitate pe ele ca în cazul celor mai multe alimente, dar aceasta este adesea arbitrară, deoarece este foarte greu să prezici când se vor strica ouăle.

Ouăle nu își schimbă culoarea și nu încep să miroasă când se strică, așa că arată complet normal când le analizezi. Cu toate acestea, de îndată ce vei sparge un ou, îți vei da seama că este stricat când vei simți acel miros oribil. Și va trebui să strângi mizeria după. Dacă ți s-a întâmplat acest lucru vreodată, nu îți face griji. Poate fi dificil să îți dai seama dacă un ou este bun, dar există o modalitate de a verifica.

Dacă vrei să verifici dacă un ou este proaspăt, ar trebui să încerci să faci un test pentru a afla, mai ales dacă nu vrei să spargi oul. Iată ce ar trebui să faci!

Pasul 1: Umple un bol mare cu apă rece și asigură-te că ai suficientă apă, astfel încât oul să poată pluti în castron.

Pasul 2: Pune cu grijă primul ou în castron. Dacă oul se scufundă până la fund, îl poți mânca, deoarece este proaspăt. Dar dacă plutește, acesta s-a stricat și ar trebui să îl arunci.

Pasul 3: Asigură-te că ai testat toate ouăle pe care vrei să le folosești la gătit, deoarece unele ouă s-ar putea să fie stricate, iar unele ar putea fi proaspete.

Pe scurt, dacă se scufundă oul, este bun. Dacă plutește, înseamnă că trebuie să îl arunci.

Acest test reprezintă o modalitate eficientă de a testa ouăle, deoarece ouăle proaspete se vor scufunda mereu, având în vedere că nu există aer în interiorul cojii.
Cu toate acestea, ouăle vechi au aer în interiorul lor, deoarece lichidul din ou se evaporă odată cu trecerea timpului, iar ouăle plutesc când sunt în apă.

Experții în sănătate spun că ouăle au tendința de a se strica după patru-cinci săptămâni de la ambalare, dar acest lucru poate fluctua în funcție de locul în care sunt depozitate și de temperatură. Respectarea termenului de valabilitate este un indicator util, dar aceasta poate fi inexactă, așa că poți efectua testul de plutire pentru a afla dacă ouăle sunt proaspete.

sursa eva.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata