Cum ne fură bulgarii turiştii şi cum a ajuns România de ruşine la acest capitol

Turismul reprezinta unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei mondiale, in care sunt angajate aproximativ 235 de milioane de persoane si care genereaza peste 9% din produsul intern brut la nivel global, potrivit Consiliului Mondial de Turism-Calatorii (WTTC). Un domeniu din care Romania nu a prea invatat cum sa faca bani si cifrele arata cat de rau stam.

„Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, veniturile obtinute de Romania la capitolul ‘turism-calatorii’ in anul 2009 au fost de 882 milioane de euro. Iar in prima jumatate a lui 2010 veniturile au fost de 354 milioane de euro”, spun reprezentantii Ministerului Turismului citati de Incont.ro.

In lei, sumele incasate din turism se ridica la 3,7 miliarde pe tot anul trecut. In conditiile in care produsul intern brut al Romaniei a fost de 491,27 miliarde lei in 2009, asta inseamna ca turismul nostru nu participa nici cu 1% la PIB.

Bulgaria se asteapta sa obtina din turism in acest an venituri estimate la 3 pana la 3,5 miliarde de euro (6-7 miliarde de leva). Circa 2,5 miliarde euro (5 miliarde de leva) vor veni, insa, numai de la turistii bulgari, sustine Tzvetan Toncev, presedintele Camerei Turistice Bulgare. Turismul va contribui anul acesta la PIB-ul Bulgariei cu 10%.

Cam atat si-ar dori si ministrul turismului, Elena Udrea, pentru Romania pana in 2012. Din pacate pentru tara noastra, cu tot cu brandul de aproape 1 milion de euro, „mai avem mult pana departe”. Vecinii de la sud de Dunare isi promoveaza turismul pe o suma de patru ori mai mare – 3,7 milioane de euro. Tot bani europeni, ca si „frunza” noastra.

Bulgarii ne bat mar la preturi. Daca in Mamaia, de pilda, un sejur la un hotel de 4 stele in plin sezon costa si 1.000 de euro, iar in bani intra doar micul dejun, la vecini acelasi pachet de 7 nopti e la jumatate, cu precizarea ca ai all-inclusive. In luna iunie, cand la noi plaja era inca pustie, iar hotelierii se rugau sa li se intample o minune fara sa faca si altceva in acest sens, bulgarii se laudau deja ca 190.000 de romani i-au preferat pe ei.

Incercam si noi sa batem ofertele din Bulgaria pe ultima suta de metri, adica in extrasezon. „De doi ani avem preturi mai bune prin programul ‘O saptamana la mare’. Problema este ca trebuie luate aceleasi conditii, nu sa ne apucam sa comparam mere cu pere”, spune Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. Conditii care la noi lasa de dorit de prea multe ori.

Citește și
1 Comentariu
  1. gigi spune

    Cei mai multi turisti ne sunt furati de greci si de turci, unde poti petre o saptamana la mare cu 100 euro transport+cazare la hotel de 3 stele !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata