Cum poti face mari investiţii în euro cu bani puţini

Peste 5.200 de investitori incearca sa profite de foamea de euro a Romaniei si cumpara titluri de stat. Acestea le-ar fi, practic, inaccesibile, daca achizitia nu s-ar produce prin doua dintre cele trei fonduri mutuale de pe piata care sunt denominate in moneda europeana. Cele doua fonduri fac plasamente cu grad redus de risc in titluri (obligatiuni) de stat, certificate de trezorerie ale Ministerului de Finante si in depozite bancare, toate in euro, scrie Dailybusiness.ro

 

Ultimele rate lunare ale castigurilor fondurilor in cauza, Raiffeisen Euro Plus si BRD Euro Fond, au fost de pana la 0,42%, ceea ce inseamna un randament anualizat de 4,9%, mult peste dobanzile depozitelor bancare in euro. Acestea nu depasesc in medie 3% la bancile mari. Randamentele sunt profiturile brute ale investitiei, adica cresterile de valoare ale unitatilor de fond, care au inclus comisoanele de administrare, dar din care urmeaza sa fie prelevat impozitul pe castig de 16%. Cele doua fonduri nu percep comisioane de subscriere sau de rascumparare (retragere).

Cele doua fonduri administrau la 9 august o avere (active nete) de 132 de milioane de euro (558 milioane de lei), adica echivalentul a peste 11% din totalul activelor administrate de cele 53 de fonduri mutuale de pe piata, pentru peste 202.000 de investitori. Depasirea pragului de 200.000 de investitori a facut pe unii observatori sa considere vindecat sindromul colapsului FNI de acum 10 ani.

Al treilea fond denominat in euro, Piscator Audas, este unul mic, de nici o jumatate de milion de de euro, dar cu grad mare de risc, pentru ca investeste in produse derivate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata