Cum poți pierde bani prin telefon în doar câteva secunde. România, una dintre țările victime

Orange România alături de Poliția Română au făcut un apel public către toții utilizatorii de telefoane mobile să nu răspundă la numerele din străinătate pe care nu le cunosc.

Conform celor două surse, abonații companiilor de telefonie din România sunt în ultimul timp victimele unor înșelătorii de tip „wangiri”, termen care provine din limba japoneză, care semnifică „sună doar o dată și fugi”.

„Îți atragem atenția asupra fraudei de tip wangiri, prin care persoane necunoscute încearcă să obțină câștiguri ilegale prin apelarea unor numere aleatoare. Îți recomandăm să nu suni înapoi numere necunoscute de la care ai apeluri pierdute, cu prefixe internaționale ale unor țări exotice”, se evidențiază în avertismentul celor de la Orange.

Conform Poliției Române, această metodă funcționează de minune, pe un principiu foarte banal și anume generarea unor apeluri telefonice care sunt cu suprataxă.

”Autorii infracțiunii generează, de pe numere internaționale cu supra-taxare, apeluri bulk către numere aleatoare. Celor care răspund sau sună înapoi li se solicită să rămână cât mai mult timp conectați în convorbire, costurile regăsindu-se ulterior pe factură.

„Apelurile în masă sunt date cu ajutorul unor programe care automatizează procesul. Uneori, cei apelați aud reclame la diferite produse și servicii, fiind îndemnați să sune înapoi. Pentru a nu fi buni de plată, utilizatorii nu trebuie să răspundă la apeluri neașteptate, primite de la numere internaționale. De asemenea, pentru a nu cădea în plasa celor care folosesc metoda wangiri, utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă nu trebuie să sune nici la apelurile ratate care sunt suspecte”.

Telekom le transmite clienților avertismente

Conform personalului companiei Telekom, persoane necunoscute care au tendința de a te înșela, dau bip-uri sau te sună de pe numere internaționale, făcându-te să suni înapoi pentru a lua parte la diverse tombole/concursuri cu premii mari în bani (5000 de dolari, de exemplu).

”Numerele internaționale sunt din afara Europei, iar apelurile către acestea au tarife pe minut ridicate. Tombolele/căștigurile care sunt menționate sunt fictive și au scopul de a te înșela, de a te atrage să apelezi numerele suspecte cu tarife mari și să rămâi cât mai mult timp conectat în convorbire. În acest caz, îţi recomandăm: Să nu suni inapoi pe numere pe care nu le cunoști, cu atât mai mult dacă acestea sunt numere internaționale. Numerele de România le poți identifica ușor, acestea încep cu +40 sau 0040 sau 07, 02, 03”, afirmă cei de la Telekom.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata