Cum să furi 30 de milioane prin Bursă

Preşedintele şi fostul vicepreşedinte al CA al Băncii Transilvania s-ar fi umplut de bani în urma valorificării unui pont pe care îl aveau ca „insideri”, scrie Evenimentul Zilei.

Suma pe care preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă (foto), şi fostul vicepreşedinte, Claudiu Silaghi, au câştigat-o din manipularea pieţei de capital este de aproximativ 30 de milioane de lei, potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj.

Puşi sub acuzare pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani, cei doi au fost trimişi în judecată săptămâna aceasta, alături de alte şase persoane, procesul aflându-se pe rol la Secţia Penală a Tribunalului Bucureşti.

Acţionând pe cont propriu, Ciorcilă şi Silaghi au vândut către Bank of Cyprus acţiuni ale Băncii Translivania (TLV) pe care le cumpăraseră prin interpuşi, după ce aflaseră de intenţia băncii cipriote de a achiziţiona o cotă din capitalul Băncii Transilvania.

Potrivit procurorilor DIICOT, Ciorcilă a câştigat 11,7 milioane de lei, iar Silaghi între 17 şi 20 de milioane de lei, exploatând informaţii pe care le aveau datorită poziţiilor lor în conducerea băncii.

Principalul acuzat a acţionat prin două offshore-uri

Potrivit DIICOT, Ciorcilă a derulat operaţiunile bursiere prin intermediul offshore-ului cipriot Dodworth, care îi apar ţine. „Ca urmare a informaţiilor private deţinute, care, dacă ar fi fost făcute publice, ar fi avut un impact semnificativ asupra preţului TLV, prin intermediul offshore- ului Dodworth, a vândut 8,9 milioane de titluri TLV (…) cumpărătorului Bank of Cyprus”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, pentru a face pierdută urma banilor câştigaţi din aceste tranzacţii, Silaghi a depus bani în conturi deschise la RBS Bank, la Citybank, la Banca Transilvania. Un milion de euro l-a transferat în contul fiicei sale, Laura Stanca Silaghi, iar două milioane de euro le-a folosit pentru achiziţionarea de obligaţiuni cu scadenţa în 2012, emise de Ministerul de Finanţe.

Ciorcilă este prezent în „Capital Top 300”, cu o avere estimată la 90 de milioane de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata