Cum sa negociezi – Totul despre negociere

Negocierea este omniprezentă în existenţa socială, manifestându-se în relaţiile dintre state, în viaţa organizaţiilor şi a companiilor, dar şi în viaţa personală a indivizilor.

În special în ultimele trei decenii, cercetătorii au devenit extrem de preocupaţi de acest subiect, abordându-l din diverse puncte de vedere ca urmare a complexităţii şi diversităţii sale.

Succesul unei negocieri este dependent, între altele dar nu în ultimul rând, de crearea unui climat favorabil cooperării. Mai multe probleme se cer analizate în această ordine de idei: caracteristicile negocierii cooperante, relaţia dintre climatul comunicării şi realizarea unei negocieri cooperante.

Succesul unei negocieri este dependent, între altele dar nu în ultimul rând, de crearea unui climat favorabil cooperării.

Mai multe probleme se cer analizate în această ordine de idei: caracteristicile negocierii cooperante, relaţia dintre climatul comunicării şi realizarea unei negocieri cooperante. În acest tip de negociere comportamentul negociatorului este considerat mai întâi din perspectiva evoluţiei în timp a relaţiei de afaceri şi apoi cu referire la întâlnirea propriu-zisă între negociatori.

În ceea ce priveşte prima etapă, prezintă importantă consolidarea credibilităţii, realizarea unei ambianţe favorabile şi demararea demersurilor privind renegocierea. În a două etapă, rolul hotărâtor îl are realizarea “solidarizării” partenerilor în vederea atingerii scopului comun dorit şi, apoi, derularea propriu-zisă a negocierii. Este recomandabil că negocierile propriu-zise să fie precedate de una sau mai multe întrevederi preliminare, cu caracter informal, realizate de negociator, de un reprezentant sau chiar prin contacte scrise.

În acest fel se pot realiza unele preparative mai mult sau mai puţin extinse în funcţie de amploarea subiectului în discuţie, ce vor elimina improvizaţia şi vor consolida relaţia dintre parteneri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata