Cum se acordă ajutoarele pentru încălzirea locuinţei?

2

Guvernul a aprobat hotarârea pentru modificarea si completarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor OUG 5/2003 privind acordarea de ajutoare populatiei pentru incalzirea locuintei si a unor facilitati pentru plata energiei termice.

În actul normativ aprobat in sedinta Guvernului din 18 noiembrie a fost detaliata o procedura de acordare a ajutorului la gaze naturale, in baza facturilor emise de furnizor, avându-se in vedere ca exista situatii in care, desi sezonul rece cuprinde 5 luni, sunt emise pentru plata consumului mai mult de 5 facturi, datorita modalitatilor de facturare practicate de furnizor.

Astfel, in situatia in care modalitatea de facturare practicata de furnizorul de gaze naturale conduce la emiterea a mai mult de 5 facturi pentru perioada sezonului rece, cuantumul insumat al ajutorului acordat pentru incalzirea locuintei, stabilit potrivit prevederilor OUG 106/2009, nu poate depasi cuantumul insumat al ajutorului pentru incalzirea locuintei stabilit prin dispozitia primarului, pentru aceeasi perioada.

De asemenea, plata din bugetul de stat a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri se va face lunar. Aceasta procedura va conduce la administrarea si gestionarea eficienta a ajutoarelor, cu costuri administrative reduse.

Potrivit reglementarilor legale, incepând cu perioada sezonului rece, 1 noiembrie 2009 – 31 martie 2010, acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei se face pentru familiile si persoanele singure, cu venituri de pâna la 615 lei pe membru de familie (pentru oricare din cele trei sisteme de incalzire a locuintei).

Conform MMFPS, titularul ajutorului pentru incalzirea locuintei este, dupa caz, proprietarul locuintei, persoana care a instrainat locuinta in baza unui contract cu clauza de intretinere, titularul contractului de inchiriere al acesteia ori un alt membru de familie, major si legal imputernicit de catre proprietarul locuintei sau de titularul contractului de inchiriere.

În cazul persoanelor singure, care nu au implinit vârsta de 18 ani, titularul ajutorului pentru incalzire este reprezentantul legal al minorului. Ajutorul de incalzire se acorda numai pentru locuinta de domiciliu / resedinta a familiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata