Cum se fac marile fraude în agricultură? Nimeni nu plăteşte TVA, iar afaceriştii vin cu cotizaţii la partid

– Evaziunea fiscală ajunge la aproape jumătate din piaţa tranzacţiilor de cereale, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei. Pe locul doi se află piaţa produselor din carne, relatează România Liberă.

Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, a precizat că tranzacţiile „la negru” în industria cărnii ajung la  4 miliarde euro pe an.

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, ne-a explicat modul în care funcţionează reţeaua evaziunii fiscale din agricultură.

Afaceristul merge direct la tarla, cu geanta de bani, şi cumpără cerealele la un preţ mult mai mic decât pe piaţa legală, direct de la producător. Fără acte în regulă. Nu plăteşte depozitarea şi duce grânele direct la moară. Morăritul se face, de asemenea, fără chitanţă sau factură. Cu banul jos. După aceea, făina este vândută, la mica înţelegere, la fabrica de pâine. Iar fără forme legale. Pe acest traseu al pieţei negre nimeni nu plăteşte TVA. Totul pe orizontală, de la materie primă la produs finit”, a dezvăluit Frumosu.

O altă formă de evaziune fiscală, în zona importurilor de cereale

„Este vorba de comerţul din zona intercomunitară. Se importă tone de produse agricole (în special grâu) din ţările UE. Pe acte scrie că marfa este tranzitată pe teritoriul României. Potrivit legilor UE, pentru produsele care traversează spaţiul Uniunii Europene nu se percepe TVA. Dar marfa este descărcată în depozitele afaceriştilor noştri şi ajunge la morărit şi în cele din urmă la fabricile de pâine. Nimeni nu plăteşte TVA”, a evidenţiat Aurel Popescu, Preşedintele Sindicatului din Panificaţie şi Morărit (Rompan).

Dragoş Frumosu a mai afirmat că „reţelele de evazionişti din zona agriculturii sunt bine protejate de politicieni”: „Drept recompensă, aceşti afacerişti vin cu cotizaţii la partid”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata