Cum te prinde Fiscul dacă eviţi să declari veniturile?

Persoanele fizice trebuie să înregistreze la Fisc orice contract din care obţin venituri, în caz contrar amenzile ajungând până la 1.000 de lei. „Evazioniştii“ sunt însă greu de depistat.

.
În cel mult 30 de zile de la încheierea unui contract care aduce venituri, persoanele fizice trebuie să îl înregistreze la Fisc, conform Codului de procedură fiscală.
Persoanele fizice ar trebui să se înregistreze la administraţia financiară pentru absolut toate veniturile pe care le realizează şi pentru care impozitul nu este reţinut în întregime de către plătitorul de venit. Obligaţia de înregistrare a contractelor nu este a persoanei juridice, ci a persoanei fizice“, explică Sorin Istrate, managing partner Contexpert.

Spre exemplu, persoanele care încheie contracte de închiriere trebuie să le înregistreze şi să facă o declaraţie privind venitul estimat tot în 15 zile de la semnarea acestuia. Şi cei care vând proprietăţi imobiliare prin altă procedură decât cea notarială sunt nevoiţi să înregistreze contractul.

Atât neînregistrarea contractelor, cât şi nedepunerea în termenele legale a declaraţiilor privind veniturile impozabile sau taxele şi impozitele datorate de persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.000 de lei. De asemenea, pentru taxele şi impozitele calculate şi neachitate în termenul scadent se plătesc şi majorări de întârziere de 0,1% pentru fiecare zi.

Cum poate depista Fiscul neînregistrarea contractelor? Întâmplător şi destul de dificil. În unele cazuri, niciodată. „În urma controalelor la firme pot fi identificate tranzacţii economice efectuate în baza unor relaţii contractuale cu persoane fizice pentru care acestea nu şi-au îndeplinit obligaţiile de înregistrare şi de declarare a veniturilor“, arată Sorin Istrate.

În astfel de situaţii, Fiscul ar putea demara inspecţii fiscale la acele persoane fizice şi poate, eventual, să descopere obligaţii de plată pentru veniturile nedeclarate şi impozite neachitate.

În cele mai multe situaţii, sunt „depistaţi“  şi amendaţi cei care se duc de bună voie să-şi înregistreze, la un moment dat, contractele pentru că au nevoie de o adeverinţă de la Fisc în relaţiile cu terţii.

Sursa: Capital

Citește și
1 Comentariu
  1. Dragomir Marius spune

    Daca o persoana isi desfasoara o activitate comerciala la alta adresa si nu unde are autorizatia de functionare si inchiriere si nu elibereaza bonuri fiscale pentru serviciile care le desfasoara ; ce poate pati nimic vo spun EU .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata