Cum vom duce povara creşterii TVA

– Mărirea TVA de la 19% la 24% are ca rezultat transferul de avuţie din buzunarele populaţiei în buzunarele statului. Fiscul speră să încaseze 3,5-4 miliarde de lei în a doua jumătate a anului, scrie România Liberă.

Împărţită la populaţia României, suma înseamnă 32 lei/persoană/lună. N-ar fi copleşitor dacă paguba s-ar împărţi egal, însă acest scenariu este improbabil.

Un produs care costa 119 lei ajunge să coste 124 de lei, ceea ce echivalează cu o mărire a preţului final cu 4,2%. Însă populaţia nu ar putea susţine acelaşi nivel al consumului la noile niveluri de preţ.

Asta înseamnă că o parte din comercianţi vor fi forţaţi să păstreze preţurile sau vor merge direct în faliment din cauza scăderii de vânzări. Pe de altă parte, nici menţinerea preţurilor la nivelul de acum nu e posibilă pe termen nelimitat, decât cu ajustări de costuri interne.

Asta înseamnă concedieri şi reduceri de salarii în sectorul privat, care ar duce la o nouă spirală de scădere a consumului. În plus, companiile care sunt deja cu bilanţul la limita suportabilităţii vor anunţa, la rândul lor, falimentul.

Exporturi

O parte dintre producătorii locali vor ajunge la concluzia că, la noul nivel de preţ, este mai eficient să meargă la export. Pe de altă parte, TVA mare descurajează importurile scumpe. Din această situaţie ar putea rezulta o echilibrare a balanţei comerciale a României. Efectele ar fi pozitive în cazul cursului valutar, dar negative la nivelul consumului.

Dobânzi

Dacă Banca Naţională va încerca să ţină inflaţia sub control, va practica dobânzi mai mari şi va lăsa foarte puţină lichiditate în piaţă. Asta înseamnă că, practic, nu vor exista banii necesari pentru a acoperi eventualele scumpiri. Însă, ca efect secundar, vor deveni mai frecvente problemele de lichiditate şi chiar încetările de plăţi, ceea ce poate duce la noi falimente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata