Cum vor reacţiona investitorii la impozitarea cu 16% a câştigurilor la Bursă

Investitorii şi analistii sustin ca impactul impozitării cu 16%  a tuturor categoriilor de venituri ale persoanelor fizice va fi resimtit prin cresterea speculatiilor si a volatilitatii pe Bursa, scrie Ziarul Financiar.

Daca masura anuntata va fi inclusa in Codul fiscal, de la 1 iunie sau, cel tarziu, de la 1 iulie 2010, aşa cum s-a anunţat, circa 95.000 de investitori de pe Bursa, alaturi de alte peste 180.000 de persoane care investesc in fonduri mutuale nu vor mai beneficia de impozitul redus de 1%.

„Cand se va anunta oficial acest lucru, imi voi face calcule serioase si voi vedea ce actiuni voi vinde. Prin aplicarea unui impozit unic de 16% voi fi tentat sa speculez, chiar daca strategia mea este cea a unui investitor de portofoliu. Privind in ansamblu, veniturile suplimentare aduse la buget vor fi mici, astfel ca consider aceasta masura una propagandistica, menita sa creeze impresia unei solidaritati”, a spus Adrian Rotaru, investitor pe Bursa din anul 2002.

El mai adauga ca printre cei mai afectati de modificarea impozitului vor fi investitorii care nu si-au recuperat inca pierderile de pe urma crizei.

De exemplu, un investitor care a cumparat actiuni la SIF Oltenia, unul dintre cele mai lichide titluri tranzactionate pe Bursa, in valoare de 10.000 de lei in urma cu cinci ani, dupa formula actuala de impozitare, are de platit in 2011 un impozit de 1% din castigul de 5.000 de lei daca ar fi vandut actiunile pe 11 mai 2010.

Dupa o eventuala modificare a impozitului pana la 16%, investitorul mai ramane cu 4.200 de lei suma neta, mai putin cu 750 de lei fata de suma ramasa dupa aplicarea cotei de 1%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata