Bancherii danezi: Cumpăraţi coroane din Cehia şi vindeţi forinţii din Ungaria şi leii din România!

Investitorii ar trebui să nu cumpere forinţi maghiari şi lei româneşti, ci să se orienteze spre ‘adăpostul sigur’ oferit de coroana cehă, din cauza temerilor privind situaţia finanţelor publice în Ungaria şi România, care provoacă tensiuni pe pieţe acestor state, au anunţat marţi analiştii băncii daneze Danske Bank AS, transmite Bloomberg.

 

Forintul maghiar, care a avut în acest trimestru cea mai slabă performanţă din lume faţă de euro şi dolar, se va deprecia probabil şi mai mult, putând să se tranzacţioneze la 290 de forinţi pentru un euro ‘în următoarele zile’, comparativ cu 287 forinţi pentru un euro, marţi, se arată în raportul băncii, care adaugă că leul românesc şi randul sud-african arată, de asemenea, ‘fragilitate’.

Luni, leul s-a depreciat cu 2,2 la sută faţă de euro, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, din cauza temerilor că România nu va reuşi să adopte măsurile de austeritate menite să reducă deficitul bugetar, pentru a primi împrumutul de la FMI.

Fondul Monetar Internaţional a amânat şedinţa în care urma să se discute împrumutul acordat României, după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor cu 15 la sută, măsură necesară pentru reducerea deficitului, conform cerinţelor FMI. Liderul opoziţiei Victor Ponta a anunţat luni introducerea unei moţiuni de cenzură, după ce va obţine semnăturile a 236 de parlamentari.

‘Finanţele publice şi îngrijorările politice din Ungaria şi România vor menţine probabil sub presiune pieţele din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. De aceea recomandăm investitorilor să nu cumpere forinţi maghiari şi lei româneşti, dar să utilizeze această oportunitate pentru a investi în coroane cehe’, a declarat analistul Lars Christensen de la Danske Bank.

Pe de altă parte, analiştii băncii franceze Societe Generale au recomandat marţi investitorilor să cumpere lei româneşti, pe fondul speculaţiilor că moneda se va redresa de la nivelul minim record, deoarece turbulenţele politice din România se domolesc, permiţând introducerea măsurilor de austeritate şi finanţarea internaţională.

Analiştii recomandă cumpărarea de lei, anticipând că moneda se va aprecia la 4,2 lei pentru un euro. Marţi dimineaţă, leul a scăzut la nivelul minim record de 4,3905 euro, apoi s-a apreciat cu 0,4 la sută, la 4,3504 euro, marţi la prânz.

Leul s-a depreciat cu 0,4 la sută şi faţă de dolar, ajungând la cel mai scăzut nivel de la căderea comunismului, în 1989.
Rata de schimb a leului este ‘foarte atractivă’, conform analizei Societe Generale. Riscurile sunt limitate de probabilitatea ca Banca Naţională a României să intervină pe piaţa valutară pentru a limita deprecierea leului, susţin analiştii băncii franceze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata