Cursul e sub 4,2 lei/euro. Dealerii spun că BNR turează motoarele

BNR a schimbat 500 de milioane de euro date de FMI Finanţelor, ducând cursul la un minim al ultimelor trei luni, susţin dealerii

.
Leul a atins luni cea mai bună cotaţie din ultimele trei luni, de 4,1953 lei/euro, deşi majoritatea monedelor din regiune au înregistrat deprecieri uşoare.

Dealerii (cei care operează propriu-zis tranzacţiile cu bani) spun că aprecierea leului este artificială şi că nu se bazează pe vreun rezultat peste aşteptări al economiei.

A fost o intervenţie masivă şi agresivă. BNR a pus tunurile pe aprecierea leului, vânzând cantităţi mari din valuta luată de Finanţe de la FMI. Practic acei bani au fost folosiţi ca muniţie pentru a duce cursul mai jos”, ne-a declarat un dealer.

MFP a primit din partea FMI circa 930 de milioane de euro pentru acoperirea deficitului bugetar. Pentru că ministerul are de efectuat plăţile în lei, a apelat la BNR pentru a transforma valuta.

Luni, BNR ar fi vândut în piaţa monetară românească circa 500 de milioane de euro, luând în schimb echivalentul lor în lei, deci circa 2,2 miliarde, susţine dealerul. El a precizat că BNR ar fi avut şi alte posibilităţi de a face rost de lei pentru Finanţe, respectiv fie să îi schimbe în sume mai mici, fie să dea drumul la tiparniţa de bani, ceea ce ar fi putut afecta serios însă ţinta de inflaţie.

Sursa: Gândul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata