Curtea de Apel Bucureşti respinge cererea de audiere a lui Traian Băsescu în dosarul ICA

Judecătorii de la Curtea de Apel București au respins luni cererea avocatului lui Dan Voiculescu de audiere, în calitate de martor, a președintelui Traian Băsescu, în dosarul privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA).

Luni, în sala de judecată, avocatul Gheorghiță Mateuț a declarat că dorește audierea lui Traian Băsescu de către instanță în legătură cu emiterea de către acesta, pe vremea când era primar general al Capitalei, a unei autorizații de construire pentru terenul unde se află ICA.

De asemenea, instanța a respins și cererea lui Mateuț de audiere a foștilor miniștri ai Agriculturii Dacian Cioloș și Ilie Sârbu, cu privire la o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care s-a dispus transformarea ICA din institut aflat în subordinea Academiei de Științe Agricole în societate comercială în subordinea ADS.

Judecătorii au respins și majoritatea cererilor făcute de ceilalți inculpați din dosar, privind efectuarea unor expertize tehnice și financiare necesare pentru evaluarea activelor și acțiunilor ICA la momentul privatizării, dar și cu reaudierea unor martori, printre care se aflau funcționari din Ministerul Agriculturii și Agenția Domeniilor Statului.

În plus, magistrații nu au fost de acord nici ca Flavius Pop și Corneliu Popa, inculpați și ei în acest dosar, să fie suspuși testului poligraf.

Singurele probe admise de judecători au fost acte medicale depuse de o parte din inculpați, precum și mai multe înscrisuri.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC „Bioprod” SA București.

Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC „Benefica” SA București (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În septembrie 2013, Tribunalul București a dat sentința în acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit șase ani închisoare cu executare.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata