Dacă ANI e nefuncţională, există riscul cuplării MCV cu intrarea în spaţiul Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni (26 aprilie 2010) în debutul consultărilor cu PDL, UDMR, grupul minorităţilor şi cel al independenţilor din Parlament, că, în cazul în care Agenţia Naţională de Integritate nu va fi funcţională, există riscul reactivării discuţiilor legate de cuplarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) cu intrarea în spaţiul Schengen.

„Sper că majoritatea va fi suficient de prezentă pentru ca legea să treacă într-un termen cât mai scurt, pentru a nu pune sub semnul întrebării chiar şi privirile pe care le are Comisia acum către intrarea României în spaţiul Schengen. Ştiţi că a mai fost acest subiect ridicat la Bruxelles – cuplarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie – cu intrarea României în spaţiul Schengen.

Nu este o ameninţare, nu este o certitudine, dar este o posibilitate pe care trebuie să o avem în vedere – în situaţia în care nu am avea ANI funcţională, ar putea să se reactiveze discuţiile pe cuplarea Mecanismului cu intrarea în spaţiul Schengen”, a spus preşedintele. Traian Băsescu a apreciat că este bine că Guvernul a adoptat proiectul de lege vizând ANI.

„Este bine că l-aţi adoptat, marea mea rugăminte la Guvern, în mod deosebit, va fi ca Ministerul Justiţiei să fie în permanenţă la dispoziţia parlamentarilor, pentru că, în mod cert, vor fi amendamente. Îmi aduc aminte de istoria acestei legi, era în timpul Guvernului Tăriceanu, când a trebuit să merg în Guvern să dăm drumul la o formă care ni se părea atunci acceptabilă. Acum va trebui să găsim o altă formulă”, a spus preşedintele.

Şeful statului a reamintit că săptămâna trecută a avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, dar şi cu alţi comisari şi specialişti din cadrul CE, adăugând că faptul că ANI a rămas „practic fără atribuţii” a produs o reacţie foarte neplăcută la Bruxelles. „Nu pentru că s-ar amesteca în treburile noastre, ci surpriza a fost legată de nerespectarea angajamentelor pe care ni le-am luat.

Am înfiinţat-o, şi tot într-o instituţie românească, practic, a fost desfiinţată din punct de vedere funcţional agenţia”, a subliniat şeful statului. El a evidenţiat că întâlnirea cu partidele parlamentare are loc pe fondul obligaţiilor pe care Parlamentul, Preşedinţia şi Guvernul le au, conform Constituţiei, de a urma conţinutul tratatului de aderare la UE.

„Mecanismul de Cooperare şi Verificare impune existenţa acestei instituţii – ANI – care, după cum bine ştiţi, a fost ‘curăţată’ de atribuţiuni şi va trebui găsită o soluţie legislativă”, a precizat preşedintele, adăugând că nu e posibilă emiterea unei ordonanţe de urgenţă şi că este necesar un proiect de lege care să treacă prin Parlament.
Traian Băsescu a mai precizat că, în cadrul discuţiilor cu PSD şi PC, a adresat rugămintea ca, într-un termen de zece zile, proiectul să treacă de cele două Camere ale Parlamentului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata