Dacian Cioloş: Comisia Europeană propune măsuri suplimentare de sprijin pentru producătorii moldoveni

Comisia Europeană propune dublarea contingentele de export fără taxe vamale pe piața europeană pentru mere, prune și struguri de masă din Republica Moldova, a anunțat luni comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

„În urma discuțiilor de zilele trecute cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, și cu vicepremierul Natalia Gherman, având în vedere impactul deciziei Federației Ruse de a înceta importul de fructe și legume din Republica Moldova, Comisia Europeană propune măsuri de sprijin suplimentar pentru producătorii moldoveni. Astfel, în cadrul Preferințelor Comerciale Autonome, Republicii Moldova îi vor fi acordate contingente de export suplimentare, fără taxe vamale, pentru mere, prune și struguri de masă de două ori mai mari decât cotele negociate în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat (DCFTA). Măsura va fi valabilă până la sfârșitul anului 2015. Mai multe detalii despre cum va fi aplicată această măsură vor fi cunoscute în zilele următoare, obiectivul nostru fiind să permitem importul acestor contingente suplimentare cât mai repede posibil”, a precizat comisarul european, într-un comunicat de presă al cabinetului său.

Dacian Cioloș a precizat că aceste măsuri concrete și foarte rapide luate de Comisia Europeană — cu implicarea directă a comisarilor europeni pentru comerț, Karel de Gucht, și pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Fule, — reprezintă dovada solidarității cu producătorii moldoveni afectați de deciziile de limitare a comerțului pe una dintre piețele lor tradiționale.

„Sper că aceste măsuri vor da producătorilor moldoveni sprijinul de care au nevoie în această perioadă dificilă, pentru a crește exporturile către Uniunea Europeană, dar și pentru a-și diversifica piețele de export”, a conchis comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata