Daciana Sârbu: TVA Verde este o idee interesantă, ofertantă şi cu potenţial, dar foarte greu de pus în aplicare

12

TVA Verde este o idee interesantă, ofertantă și cu potențial, dar foarte greu de pus în aplicare, a declarat, marți, europarlamentarul PSD, Daciana Sârbu, la o dezbatere privind introducerea TVA verde în agricultură și alimentație.

„TVA Verde a fost propusă de Comisia Europeană, este pe agenda Comisiei, dar sunt foarte mulți pași care trebuie parcurși ca să ajungem aici și nu vorbesc doar de România. Este o idee interesantă, ofertantă și cu potențial, dar foarte greu de pus în aplicare. Până la urmă ar fi în avantajul agriculturii ecologice pentru că, într-un fel, consumatorii ar fi ghidați către acest gen de produse și ar fi în avantajul mediului și al tuturor să avem aceste produse cu un TVA redus, produse sustenabile și ecologice, fie că vorbim de alimente sau de orice alte servicii și produse. Dar știm cu toții cât de refractară este piața și cât de greu se pun astfel de proiecte în aplicare”, a precizat Daciana Sârbu.
Europarlamentarul PSD consideră că subiectul privind TVA Verde se va mai discuta și în Parlamentul European și la Comisia Europeană.

„Sunt convinsă că în noul mandat se va discuta și în Parlament și la Comisie despre TVA Verde și vom fi susținătorii acestui proiect. Se va găsi cumva să se amortizeze costurile, dar până una alta, la anul aș vrea totuși să vedem acel TVA redus la produsele bio, începând cu 1 ianuarie. E un pas important și pentru consumatori și pentru producători. Ar fi o gură de oxigen într-un moment în care, repet, lucrurile merg bine, în care e nevoie de susținere și pentru noi toti ar fi minunat să avem această măsură pusă în aplicare, așa cum s-a întâmplat și cu TVA la pâine și înțeleg că se va întâmpla și cu cel la legume și fructe. Nu știu, ministerul (n.r MADR) trebuie să ne spună mai mult și Ministerul Finanțelor, pentru că de acolo practic pornește. Oamenii sunt dornici și deschiși să dezvolte acest domeniu. Cred că trendul este înspre produse mai sănătoase și înspre un mediu mai sănătos. Nu putem decât să ne bucurăm că pe agenda Comisiei sunt asemenea proiecte ambițioase și să le privim cu optimism, dar nu unul exagerat pentru că se poate prelungi această dezbatere chiar și pe parcursul a două mandate, fără să se finalizeze, dar categoric veți avea niște susținători indiferent din ce comisie vom face parte”, a subliniat Daciana Sârbu.

Institutul Social Democrat’ Ovidiu Șincai’ în parteneriat cu Asociația Bio-România organizează marți, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema: ‘Dezvoltarea Durabilă a Europei — Goethe Project — TVA verde în agricultură și alimentație”‘.

Principiul TVA Verde a fost gândit de Comisia Europeană pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum și serviciilor, nu numai alimentelor, fiind schimbat fundamental și criteriul calculării cotei de TVA.

Studiul finanțat de Uniunea Europeană prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit ținând cont de amprenta de carbon a fiecărui produs, de durata de viață a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor după utilizare.
Potrivit Bio-România, alimentele de bază certificate bio trebuie să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie primă convențională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole convenționale, iar în procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA să rămână 24%.

De asemenea, acele alimente, care sunt extrem de periculoase pentru sănătate, ar trebui să fie suprataxate cu o cotă mai mare de 24%, în special cele care conțin mai mulți aditivi alimentari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News