Dai click şi faci bani. Şarlatanie sau afacere în toată regula?

Zeci de anunţuri de pe site-urile de joburi promit câştiguri însemnate cu eforturi minime: dai click şi faci bani. Banii îi fac însă doar deţinătorii unor astfel de site-uri.

Mâna aşteaptă nerăbdătoare pe mouse. Pagina se încarcă. „eToro. Cu noi începe comerţul”, spun literele rozalii ale reclamei, în limba engleză. Dai click şi apoi priveşti în gol timp de treizeci de secunde, că nu te interesează ce vrea eToro de la tine.

„Robotul nostru Forex nu este ILEGAL!”, pare să ameninţe, în roşu, verde şi negru, următoarea reclamă afişată. Iarăşi click şi încă 30 de secunde de privit dincolo de monitor. Încă două clickuri şi gata treaba. După un refresh, o căsuţă din dreapta ecranului anunţă un câştig de 4 cenţi. Aşa arată ziua unui aşa-numit clicker începător, care tocmai a făcut cunoştinţă cu unul dintre sutele de site-uri din sistemul „paid-to-click” („plătit pentru a da click”), scrie Romania liberă.

„Vizualizezi reclame pe net şi primeşti bani! Tot ce trebuie să faci este să te înregistrezi pe site-ul nostru şi să dai click!”. Zeci de astfel de anunţuri postate pe site-urile de job-uri promit câştiguri mari în raport cu munca depusă 100-200 de dolari pe lună pentru cei care aleg să devină „clickeri” online.

„S-ar mai duce cineva la muncă?”

Paşii sunt explicaţi, în detaliu, pe fiecare din aceste site-uri care te invită să faci bani doar mişcând un deget pe mouse, din 30 în 30 de secunde. Te înregistrezi şi începi să dai click pe reclamele afişate.

Ai însă un număr limitat de reclame şi, pe fiecare în parte, o poţi vizualiza o singură dată în 24 de ore, timp de minimum jumătate de minut. Pentru fiecare click, primeşti 1 cent, cel mult 2. Banii îţi sunt livraţi abia după ce aduni o sumă stabilită de fiecare site în parte şi după ce ţi-ai făcut un cont pe un alt site (www.alertpay.com sau ww.paypal.com sunt cele mai folosite), de unde îţi sunt transferaţi în contul tău bancar.

Dacă ai patru reclame de vizualizat, aşa cum oferă unul dintre cele mai folosite site-uri de acest gen, îţi trebuie 25 de zile ca să câştigi nu mai mult de 100 de cenţi, adică 1 dolar. Îţi cresc câştigurile numai dacă faci rost de aşa-numiţii „referali” sau „refi”, persoane care să se înregistreze pe site cu recomandare de la tine. Astfel, câştigi şi un procent din banii lor.

O altă modalitate de a-ţi creşte veniturile este să-ţi faci cont pe mai multe site-uri de acest gen. Chiar şi aşa, nu te îmbogăţeşti peste noapte. „100 dolari faci, dar nu la început…doar după ce învesteşti în refi în primul rând. Şi cu cap, nu în site-uri scam care pică şi nu scoţi nimic din ele”, explică un clicker pe un forum specializat. Acesta face referire şi la pericole: site-uri care te conving să te înregistrezi, îşi fac astfel rost de clickuri şi apoi dispar, fără să te mai plătească.

„Serviciile noastre le oferă advertiserilor posibilitatea de avea mii de potenţiali clienţi prin afişarea reclamelor pe site-ul nostru şi utilizatorilor posibilitatea de a câştiga bani pentru vizionarea acelor reclame”, îşi explică activitatea una dintre firmele care deţine un site PTC.

Reiese că toată lumea câştigă. În realitate, firma este singurul adevărat câştigător.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata