Dăianu: Cheltuielile bugetare par să scape de sub control

În România, vor fi persoane care trebuie sa-si gaseasca alte locuri de munca, efectele crizei economice fiind foarte rele pentru tara, din cauza ca mare parte dintre cheltuielile bugetare par sa scape de sub control, a declarat, miercuri, la postul national de radio, Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor.

“Nu ai nevoie, intr-o localitate mica, de un numar de oameni in administratia treburilor locale care sa depaseasca, de pilda, numarul de personal al unei localitati sa spunem de trei sau patru ori mai mare, si se intâlnesc asemenea situatii.

Ce trebuie sa se faca in momentul de fata este ca aceasta normare a acestor standarde sa fie aplicate in tot teritoriul… este usor de controlat.

Exista si decizii dureroase, fiindca, in mod sigur vor fi persoane care vor trebui sa-si gaseasca alte locuri de munca, dar in situatia data, având in vedere extravagantele istoriei recente, faptul ca s-a abuzat de o idee generoasa, o idee care concretizeaza procesul democratic al luarii deciziilor si in conditii de criza, efectele sunt foarte rele pentru tara prin faptul ca cheltuielile bugetare par sa scape de sub control”, a explicat Daianu.

În ceea ce priveste stabilirea standardului de cost, anuntat de catre Guvern, analistul economic a spus ca o asemenea masura este absolut necesara, in special, in zona autoritatilor locale, unde s-au facut abuzuri repetate in cheltuirea banilor.

Standardele de cost ar trebui impuse in cadrul unui regim de austeritate, ulterior ele putând fi stabilite obiectiv, pe baza istoricului gestionarii treburilor publice si a unei evidente comparative cu statele din Uniunea Europeana aflate cam in acelasi stadiu de dezvoltare cu România, a afirmat Daniel Daianu.

Reprezentantii administratiei locale si cei ai ministerelor de resort vor incepe, joi, la Busteni, discutiile privind descentralizarea si stabilirea standardelor de cost.

Premierul Emil Boc, care s-a intâlnit luni, la Palatul Victoria, cu reprezentantii structurilor asociative din administratia locala din România, a sustinut propunerea unor discutii pe parcursul a cinci zile consecutive, pentru a analiza in detaliu aspectele privind descentralizarea si standardele de cost.

La rândul sau, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat ca dezbaterea privind descentralizarea trebuie sa se poarte pe trei piloni: actul administrativ, veniturile locale si colectarea taxelor la bugetul local.

Boccheltuieli localeconcedieriDaniel DaianudescentralizarePogearisipa
Comentarii (0)
Adaugă comentariu