Dan Radu Ruşanu şi Ilie Carabulea scapă de arestul la domiciliu; decizia nu este definitivă

Curtea de Apel București a decis miercuri înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul fostului președinte al ASF Dan Radu Rușanu și a omului de afaceri Ilie Carabulea, trimiși în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție în dosarul ASF – Carpatica.

Aceeași decizie a fost luată și în cazul lui Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF, însă hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată de DNA.

Inițial, cei trei au fost arestați preventiv în luna martie, măsură revocată de Înalta Curte de Casație și Justiție pe 23 iunie, care a decis ca ei să stea în arest la domiciliu.

Fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară Dan Radu Rușanu, Laura Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, fost director al Direcției Avizări ASF, și omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimiși în judecată alături de alți 9 inculpați, pentru corupție în dosarul ASF — Carpatica.

Dan Radu Rușanu este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, influențarea declarațiilor (11 infracțiuni), aflate în concurs real, favorizarea făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, Laura Chițoiu — constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu contra intereselor publice, iar firma de asigurări — cumpărare de influență și dare de mită.

Printre cei trimiși în judecată se mai află Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF, Radu Mustățea, membru în CA al SC Carpatica Asig și președinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Ina Crudu, director general la Carpatica Asig, Corneliu Moldoveanu, vicepreședinte ASF, și Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului București și proprietar al unei societăți de asigurări.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a Elenei Rusu, membru în conducerea Carpatica Asig, Ioan Opriș, expert tehnic auto, Ioan Dacian Vinereanu, persoană din anturajul lui Mustățea Radu, Georgel Călin, la data faptelor secretar general ASF.

Potrivit DNA, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de polițe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situație financiară precară și necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustățea și Mîrzac, au constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii unor infracțiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Ilie Carabulea (persoana care deține indirect și controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susținut și cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASG.

Gruparea respectivă a fost sprijinită de Rușanu, președintele ASF, precum și de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpații Călin, Chițoiu, Moldoveanu și Odobescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

arest la domiciliuASFDan Radu RusanuIlie Carabulea
Comentarii (0)
Adaugă comentariu