Dan Şova: Îmi pare rău că e campanie prezidenţială, fiindcă nu aş fi plecat în ruptul capului de la Transporturi

Vicepreşedintele PSD Dan Şova se declară convins că premierul Victor Ponta va candida la alegerile prezidenţiale din noiembrie şi îl consideră „cea mai indicată persoană să conducă România în următorii zece ani”.

Într-un interviu acordat marţi AGERPRES, acesta afirmă că renunţă la funcţia de ministru al Transporturilor pentru a-l sprijini pe preşedintele PSD în campanie, adăugând că scopul său este ca Victor Ponta să ajungă preşedintele României.

”În ipoteza în care preşedintele Ponta îşi va manifesta intenţia de a candida, şi eu am convingerea că el va fi candidatul, nu cred că îşi va mai depune cineva candidatura ca să trebuiască să mai facem şi o procedură internă. În acest moment, în PSD, toţi ne dorim ca Victor Ponta să candideze şi nu cred că cineva şi-ar putea pune problema unei competiţii reale cu premierul”, spune Şova.

El recunoaşte că, dacă nu ar fi fost campanie prezidenţială, nu ar fi plecat ”în ruptul capului” de la Transporturi.

 

AGERPRES: Domnule ministru, astăzi v-aţi anunţat demisia din funcţia de ministru al Transporturilor. Decizia dvs. a fost influenţată de faptul că numele dvs. a fost vehiculat pe lista posibililor miniştri remaniaţi sau de faptul că Opoziţia v-a solicitat demisia fiind nemulţumită de activitatea dvs. de ministru?

Dan Şova: Mie Opoziţia nu mi-a solicitat demisia, din ce îmi aduc eu aminte a existat o moţiune simplă pe problema deszăpezirii. La vremea respectivă, am spus că nu există nicio ilegalitate, între timp ANRMAP-ul a confirmat că n-a existat nicio ilegalitate, mai mult decât atât am redus al doilea an consecutiv cheltuielile, deci a fost o moţiune neinspirată, dacă mă întrebaţi pe mine, la vremea respectivă. Deci n-a fost o problemă, n-am auzit…

 

AGERPRES: La nivel declarativ…

Dan Şova: La nivel declarativ e rolul Opoziţiei să ceară demisia oricărui ministru în fiecare zi. Nu, decizia mea de a-mi prezenta intenţia de a demisiona, lucru pe care sper să îl şi instituţionalizez în zilele viitoare, după întoarcerea premierului din Israel, are legătură exclusiv cu campania prezidenţială. Eu fac parte dintre cei care cred că nu poţi fi ministru la Transporturi şi să fi implicat sută la sută, aşa cum doresc eu, în campania prezidenţială şi să le faci bine în acelaşi timp pe amândouă. Îmi doresc să particip la această campanie prezidenţială pentru că cel mai important obiectiv, nu numai al partidului, dar şi al României, din punctul meu de vedere este să avem un preşedinte care să reprezinte Partidul Social Democrat.

 

AGERPRES: Deci nu s-au făcut presiuni politice la adresa dvs.?

Dan Şova: Nu numai că nu s-au făcut presiuni politice, dar a reprezentat iniţiativa mea şi am explicat-o. Normal, mi-a fost acceptată.

 

AGERPRES: Oficial demisia o să vi-o anunţaţi în şedinţa de mâine (n.r. miercuri) a Guvernului?

Dan Şova: Nu ştiu să vă spun exact cum vom proceda formal, îl aştept pe premier şi vom stabili împreună.

 

AGERPRES: În presă au apărut mai multe nume pentru preluarea Ministerului Transporturilor. Vorbim despre Ioan Rus, Radu Stroe şi Ovidiu Silaghi. Dintre cei trei care credeţi că ar fi mai potrivit pentru această funcţie?

Dan Şova: Nu sunt eu în măsură să fac judecăţi de valoare cu privire la calificarea unei propuneri sau alteia. Eu mi-aş dori însă să fie un reprezentant al Partidului Social Democrat. Am spus şi o repet — Partidul Social Democrat are posibilitatea de a oferi patru-cinci oameni cu pregătire şi competenţă similară pe orice post ministerial, dacă va fi să fie domnul Ioan Rus eu, personal, aş fi încântat.

 

AGERPRES: Într-adevăr, numele acestuia a fost cel mai des vehiculat. Dvs. aveţi confirmată această informaţie?

Dan Şova: Nu, n-am discutat cu nimeni, nu ştiu nici care este intenţia premierului.

 

AGERPRES: Pe plan politic, pe 30 iunie, PSD urmează să organizeze şedinţa extinsă a Comitetului Naţional Executiv. De ce aţi ales fosta bază militară din Orăştie pentru această reuniune în care urmează să fie stabilită strategia partidului pentru alegerile prezidenţiale?

Dan Şova: Staţi să ne înţelegem, e o bază de agrement acolo…

 

AGERPRES: Acum, da…

Dan Şova: Acum e o bază de agrement care are o tematică militară, e un loc în care îţi duci şi copiii să se simtă bine în week-end, deci nu are legătură… pe terenul unei foste baze militare… dar e o bază de agrement, aşa cum am fost de exemplu anul trecut în Deltă. Acum facem la Orăştie şi cred că este foarte frumos.

 

AGERPRES: Ultimele şedinţe ale CEx-ului au fost organizate la Bucureşti, de aceea întrebam.

Dan Şova: Da, dar nu CEx extins şi de aceea vrem să profităm de ocazie. Avem două zile la dispoziţie ca să putem discuta despre campania care urmează şi despre organizarea partidului.

AGERPRES: În şedinţa CEx urmează să fie elaborat şi Regulamentul de organizare a alegerilor interne din partid pentru desemnarea candidatului PSD la aceste alegeri. Care vor fi condiţiile cărora va trebui să se supună cei care doresc să candideze?

Dan Şova: Condiţiile, în mare parte, sunt prevăzute în Statut. Eu însă nu cred că, în ipoteza în care preşedintele Ponta îşi va manifesta intenţia de a candida, şi eu am convingerea că el va fi candidatul, nu cred că îşi va mai depune cineva candidatura ca să trebuiască să mai facem şi o procedură internă. Nu, în acest moment, în Partidul Social Democrat toţi ne dorim ca Victor Ponta să candideze şi nu cred că cineva şi-ar putea pune problema unei competiţii reale cu premierul.

AGERPRES: Aţi văzut că domnul Mircea Geoană îşi anunţase public intenţia şi dorinţa de a candida…

Dan Şova: Da, dar dorinţa noastră este să candideze domnul Ponta.

 

AGERPRES: Cum vedeţi bătălia politică cu partidele de dreapta? Luaţi în calcul posibilitatea ca un candidat comun al dreptei să ridice probleme PSD-ului?

Dan Şova: E o chestiune de seriozitate politică. Orice candidat, în primul rând orice candidat care intră în turul doi este un candidat redutabil. În al doilea rând cred că dreapta ridică probabil câţiva candidaţi serioşi şi mă refer la Klaus Iohannis, mă refer la Crin Antonescu. Eu nu cred că povestea candidaturii lui Crin Antonescu este o poveste încheiată, mă refer şi la Mihai-Răzvan Ungureanu. Cel puţin aceştia trei sunt trei candidaţi serioşi. Ceilalţi candidaţi nu trebuie ignoraţi, dar cred că au mai puţine şanse.

Dar unul din aceştia trei pe care eu i-am enumerat acum am convingerea că poate pătrunde în turul doi. Şi fireşte că trebuie luat şi tratat cu toată seriozitatea ca atare. Eu, personal, nu cred că la prezidenţiale va fi o luptă uşoară, cred că va fi o luptă foarte strânsă. Am convingerea că vom câştiga, dar, de asemenea, am convingerea că vom câştiga la un scor strâns.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata