Dan Voiculescu la CAB: Nu mai sunt oligarh, sunt pensionar; toate întrebările judecătorilor au fost corecte

Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat luni că acum nu mai este „oligarh”, ci doar „pensionar”, susținând că nu îi este teamă că va primi o condamnare cu executare în dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Agricole (ICA), însă recunoaște că acest lucru este neplăcut.

Dan Voiculescu a fost audiat luni de judecătorii de la Curtea de Apel București în dosarul ICA, în care a fost condamnat anterior la cinci ani închisoare cu executare.

La ieșirea din sala de judecată, Voiculescu a spus că toate întrebările judecătorilor au fost corecte iar magistrații au vrut să afle adevărul.

„Eu sper să am parte de o judecată dreaptă, așa cum ar trebui să aibă parte toată lumea. Toate întrebările au fost corecte, fără niciun fel de încercare de a mă încurca. Instanța a dorit să afle adevărul, cum s-au petrecut lucrurile din 1991-1992, de când am intrat în economia de piață, până astăzi. Judecătorii au fost corecți. Toate întrebările au fost pertinente și corecte”, a precizat Voiculescu.

Întrebat dacă îi este teamă de o pedeapsă cu executare în acest dosar, Voiculescu a spus: „Aici nu este vorba de teamă, e neplăcută. Eu cred că dacă în țara asta se fac nedreptăți, ceea ce sper că nu este cazul, sunt nedreptăți mult mai mari care se fac decât această nedreptate care mi se face mie”.

De asemenea, Voiculescu a fost întrebat cum apreciază faptul că, în anul 2007, Ambasada SUA l-a inclus într-un top 5 al oligarhilor din România.

„În primul rând, cred că Ambasada SUA are alte meniri decât să stabilească oligarhii României. În al doilea rând, regret enorm că România are doar cinci oligarhi, pentru că oligarhii, pe lângă lucrurile rele, rele, rele, mai au și lucruri bune, printre care și faptul că asigură locuri de muncă. Aici nu este un concurs de locuri, ca atare nu știu pe ce loc sunt. De fapt, eu nu sunt pe niciun loc, sunt pensionar, nu mai sunt nici măcar oligarh. Sigur, toată lumea vrea să mă mențină ca oligarh. Nu mă deranjează”.

Voiculescu a mai explicat că el nu a fost niciodată în spatele cuiva, ci fost mereu în față, subliniind: „Eu cred că de asta sunt și aici de fapt, pentru că în loc să fiu în spate, am fost în față”.

Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC „Bioprod” SA București.

Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC „Benefica” SA București (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata