Dăncilă, întrebată despre PNDL: Trebuie să găsim metodele legale, astfel încât să direcționăm banii

Viorica Dăncilă a afirmat, întrebată de ce nu a aprobat luni Guvernul măsurile pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDL), că trebuie găsite pârghiile legale pentru a putea fi direcționați banii către primării, deoarece Executivul interimar nu poate adopta orice tip de act normativ.

„Trebuie să găsim toate pârghiile legale, astfel încât acest guvern interimar să nu facă nicio greșeală. Vom da PNDL către primării. De ce nu a fost adoptată astăzi (luni – n.r.)?”, a declarat Viorica Dăncilă, la finalul ședinței grupurilor parlamentare ale PSD, luni, la Parlament.

Chestionată de ce nu a adoptat Executivul măsurile care vizează PNDL, premierul interimar a răspuns: „V-am spus că trebuie să găsim metodele legale astfel încât să putem să direcționăm acești bani. Trebuie să vedem din punct de vedere legal cum direcționăm acești bani către PNDL. Știți foarte bine că sunt acte normative pe care nu le putem adopta, atâta timp cât deținem interimatul”.

Întrebată dacă Executivul a cerut Comisiei Europene să primească finanțare pentru PNDL 2, prin fonduri europene, Viorica Dăncilă a replicat: „Am văzut și eu. Cred că s-a cerut. Este foarte bine. Eu nu văd de ce această știre e luată ca o știre negativă, pentru că noi vrem și din bugetul local și din bugetul european să dezvoltăm și comunitățile din România. Deci dacă aveam și o finanțare europeană, o dublam, și co-finanțare guvernamentală, ajutam cât mai multe comunități”.

Referitor la posibile nemulțumiri în rândul primarilor PSD din cauza că ar fi fost alocate sume mai mult către edilii liberali, Viorica Dăncilă a spus că „la această întrebare răspunsul trebuie să îl dea ministrul Finanțelor”.

În discuțiile cu Ministerul Fondurilor Europene, departamentul Comisiei pentru politica Regională și Urbană (DG Regio) a semnalat faptul că nu este de acord cu integrarea proiectelor de apă finanțate de PNDL, au afirmat surse politice, pentru MEDIAFAX. Nu a fost menționat un proiect anume.

Îngrijorările REGIO privind astfel de proiecte sunt că nu au fost pregătite în linie cu standardele și strategia agreată pentru proiectele finanțate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), care deja finanțează o mare parte dintre proiecte.

Mai mult, proiectele de apă din PNDL nu sunt eligibile pentru acest program deoarece beneficiarii sunt municipalități, iar programul acoperă doar companiile regionale de apă și canal, au adăugat sursele citate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata