Dăncilă: Nu am să intru într-o dispută cu Birchall. Îi înțeleg frustrările

Viorica Dăncilă a afirmat că nu vrea să intre într-o dispută cu Ana Birchall, deoarece îi înțelege frustrările după ce a fost exclusă din PSD. Liderul social-democrat a precizat că nu a respins nicio propunere legată de reforma justiției venit de la Birchall, în contextul cazului Caracal.

„Eu nu sunt în campanie cu doamna Birchall. Eu înțeleg că este foarte supărată pentru că votul colegilor a făcut să fie exclusă din patid. Eu n-am să-i răspund doamnei Birchall. Doamna Birchall trebuei să știe că de atunci s-au mai schimbat doi prim-miniștrii. Nu eram eu prim-ministru atunci când a fost dată Ordonanța 13. De altfel, OUG 13 a fos declarată constituțională, după câte știu eu. Dar eu cred că este o altă tentativă de a atrage atenția de la lucrurile importante în aceste zile. Cred că dacă întrebă președintele și vine la dezbatere îi voi răspunde la toate întrebările, fără niciun fel de ezitare. Nu am să iîntru într-o dispută cu această doamnă. Eu îi înțeleg frustrările, dar credeți-mă nu vreau să intru în dispută cu o persoană care pentru noi nu a avut credibilitate și nu are credibilitate”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o conferință de presă susținută, vineri, la sediul PSD.

Întrebată despre cazul Caracal și propunerile de reformare a justiției făcute de Ana Birchall, fostul premier a spus că nu a respins niciodată vreo astfel de propunere.

„Am revenit la aceeași persoană care acum poate să spună orice. Să ne reamintim puțin cazul Caracal. Aș vrea ca pe nicio tragedie niciun politician să nu încerce să-și facă campanie electorală și este regretabil că această doamnă încearcă să învârtă cuțitul în rană pentru că sunt oameni care au răni care sângerează în acest moment. Sunt mame care încă mai au speranță că li se va întoarce fetele acasă, iar aceste declarații în spațiul public nu le face cinste. Pentru aflarea adevărului am fost prima care a venit de udne eram plecată pentru că pentru mine cazul Caracal a fost un caz pe care l-am trata din poziția de mamă. Am fost prima care am laut măsuri. Am fost prima care a cerut convocarea CSAT”, a explicat Dăncilă.

Liderul PSD a amintit despre grupul de lucru care a fost înființat la nivelul Cabinetului pe care l-a condus, după cazul Caracal.

„Am creat chiar un grup de lucru la nivelul Guvernului din care a făcut parte și ministrul Justiției. Dacă voia să facă aceste lucruri totul era adoptat în ședința de Guvern, Nu a fost niciun fel de inițiativă a acestei doamne care să vină în ședința de Guvern și să fie respinsă. Eu înțeleg ura este foarte mare, dar adevarul este foarte important. Nu am respins nicio propunere care să fie legată de cazul Caracal sau pe care s-o putem lua în ședința de Guvern”, a conchis Viorica Dăncilă.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, i-a răspuns, vineri, fostului premier Viorica Dăncilă, care a spus că nu are de unde să știe de „nenorocirile” și asaltul asupra sistemului. „Dacă tot spuneți că dvs. că nu aveți de unde să știți, poate nu ați înțeles despre ce vorbeam”, a spus Birchall.

Birchall vine și cu exemple ale discuțiilor. Potrivit acesteia, una din tele i-a adus prima cerere de remaniere din Guvern, fiind vorba despre eliberarea condiționată, respectiv despre înăsprirea condițiilor liberării condiționate respectiv, creșterea de la 60 la 65 de ani vârsta la care instanța putea dispune liberarea condiționată; pentru a beneficia de liberarea condiționată, condamnații pe viață trebuie să fi executat minim 25 de ani, față de 20 ani pe regula veche etc., majorarea fracției de 5/6 pentru infracțiuni pentru care legea prevede pedepse mai mari de 10 ani, „fapt care mi-a adus prima cerere de remaniere din partea dvs”, îi spune Birchall fostului premier.

O altă discuție care s-ar fi purtat, potrivit fostului ministru al Justiției este legată de legea privind recursul compensatoriu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata