Dănescu (ARB): Lipsa de încredere afectează creditarea; 1 leu din 5 acordaţi credit nu s-a mai întors

Inițiativele legislative care ar afecta disciplina de creditare ar trebui evitate, iar opiniile de genul „lasă că băncile au bani, au de unde să plătească” ar trebui abandonate, având în vedere că până acum, 1 leu din 5 lei acordați ca și credit nu s-a mai întors la bancă, a declarat, miercuri, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, în cadrul unui seminar de specialitate.

„Direcționarea banilor în creditare este afectată de lipsa de încredere în condițiile în care, până acum, 1 leu din 5 lei acordați ca și credit nu s-a mai întors. Băncile procedează la eliminarea din bilanț a creditelor neperformante (write off) pentru care nu există așteptări rezonabile de recuperare, dar care sunt integral provizionate. În acest context, considerăm că ar trebui evitată orice propunere legislativă care ar afecta disciplina de creditare și unde aplicabilitatea legii depinde de buna credință, mai ales acum când economia are nevoie de stabilitatea sistemului bancar și de resurse pentru creditare. „Opinia” unora de genul „lasă că băncile au bani, au de unde să plătească” ar trebui abandonată”, a mai spus Florin Dănescu.

Președintele executiv al ARB a amintit și faptul că rata creditelor neperformante a fost de 17,23% în august 2014, precizând că necesarul sporit de provizioane pentru acoperirea pierderilor afectează profitabilitatea și creditarea.

„Ponderea creditelor în valută s-a redus cu 5 puncte procentuale în perioada decembrie 2012 — august 2014, până la 62,1%. Însă sectorul bancar românesc prezintă în continuare o acoperire corespunzătoare: rata fondurilor proprii era de 17% în iunie 2014, gradul de acoperire cu provizioane IFRS a creditelor neperformante generate de populație este de 63,5 % (august 2014), iar dacă se iau în calcul și filtrele prudențiale, nivelul de acoperire devine 97,2 % (august 2014)”, susține Florin Dănescu.

În plus, numărul persoanelor îndatorate la bănci și IFN s-a redus ușor până la 4,12 milioane în august 2014, de la 4,31 milioane în iunie 2013 și reprezenta 43% din populația activă la sfârșitul anului 2013. „Valoarea îndatorării populației de la bănci și IFN autohtone (incluzând și creditele externalizate) este importantă de 111,8 miliarde de lei în august 2014 (25 miliarde de euro)”, a mai spus Dănescu.

Pe de altă parte, în România, ponderea populației nebancarizate este de 52,3%, față de 0,6% în Austria, 0,8% în Germania și 1,3% în Franța, potrivit raportului „Consumer trends — 2014”, publicat de Autoritatea Bancară Europeană, citat de oficialul ARB.

Tot el a amintit și datele unui studiu al Uniunii Europene din care reiese faptul că, în 2011, populația României era supraîndatorată în proporție de 30%, cu mult peste media europeană de 11,4%.

„Vulnerabilitatea există! 30% din gospodăriile populației din România erau supraîndatorate în 2011, plasând țara noastră în extrema superioară alături de Bulgaria și Grecia, media la nivel UE fiind de 11,4% potrivit unui studiu al Comisiei Europene. 90% dintre respondenți au indicat factorii macroeconomici ca fiind determinanții principali pentru apariția supraîndatorării: șomajul, nivelul salariilor, evoluția cursului de schimb. Supraîndatorarea este o consecință a unui optimism exagerat, amplificat de anii de boom economic. În schimb, peste 15% din volumul creditelor totale acordate de bănci sunt restructurate”, a explicat oficialul ARB.

Dănescu a mai precizat că, potrivit Raportului asupra Stabilității Financiare al Băncii Naționale a României, debitorii cu cele mai reduse venituri sunt în continuare cei mai îndatorați la contractarea unui nou credit. „Aceștia au un grad de îndatorare de circa 39%, față de 23% în cazul celorlalți debitori”, a subliniat Florin Dănescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

bancicredit bancarcreditare
Comentarii (0)
Adaugă comentariu