Daniel Botănoiu (MADR): România a transmis oficial Comisiei Europene situaţia din sectorul de legume şi fructe

România a transmis oficial Comisiei Europene situația din sectorul de legume și fructe, în urma embargoului impus de Federația Rusă pentru produsele alimentare din Uniunea Europeană, însă propunerile privind sprijinul financiar care va fi acordat producătorilor români vor fi prezentate la reuniunea de la Bruxelles din 14 august, a declarat, marți, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

„Săptămâna trecută am transmis informal o notă Comisiei Europene privind situația sectorului de legume și fructe din România în urma embargoului impus de Federația Rusă, iar în data de 12 august nota a fost trimisă oficial la Bruxelles. Propunerea României vizează acoperirea pierderilor de venit suferite de producători, indiferent de forma de organizare. În funcție de soluția adoptată de Comisie vom solicita ajutorul financiar, dar deocamdată nu avem o evaluare a pagubelor”, a precizat Botănoiu.

Potrivit sursei citate, în data de 11 august a fost analizat la Bruxelles, în cadrul DG Agri (n.r. Direcția Generală Agricultura și Dezvoltare Rurală), impactul sancțiunilor impuse de Rusia asupra pieței, iar în 12 august, într-o nouă reuniune extraordinară a Comitetului Politic de Securitate la nivelul UE, s-a discutat despre modul în care măsurile luate de Rusia afectează agricultura și comerțul UE. În 14 august va avea loc, la Bruxelles, reuniunea extraordinară a Comitetului de Gestiune pentru organizarea comună a pieței unde fiecare stat își va prezenta problemele specifice și propunerile.

„La reuniunea din 14 august se va aproba una dintre soluțiile posibile pentru a putea compensa pierderile producătorilor. Poate fi intervenția publică, recoltarea înainte de coacere, distribuția gratuită. În funcție de soluția stabilită, România va solicita sprijin pe măsura respectivă. În acest sens, am cerut date în teritoriu din sectorul legume și fructe pentru o evaluare a pagubelor, indiferent dacă producătorii sunt sau nu organizați”, a spus Botănoiu.

Uniunea Europeană are, prin Politica Agricolă Comună (PAC), un instrument de intervenție, o rezervă de criză, în valoare de 433 de milioane de euro prin care se poate veni în sprijinul producătorilor europeni.

Producătorii români de legume și fructe au cerut Ministerului Agriculturii să notifice Comisia Europeană cu privire la pierderile pe care le înregistrează în urma embargoului impus de Federația Rusă țărilor UE, avansând o sumă de 300 de milioane de euro pentru a putea acoperi costurile.

Aurel Tănase, directorul general al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România, a declarat luni că producătorii de legume și fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producția anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate inițial pieței rusești și care, în urma embargoului impus de Federația Rusă țărilor membre Comunității Europene, au luat calea pieței românești blocând astfel comerțul intern și intracomunitar pentru operatorii români.

Potrivit sursei citate, zeci de tiruri sunt întoarse din Federația Rusă spre țările UE, iar o parte vor lua calea pieței de desfacere din România.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA și Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.

Acesta nu a exclus însă posibilele efecte care ar putea apărea, în timp, pe piața internă din cauza unui aflux mare de produse provenite din țările care exportă masiv în Rusia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata