Daniel Constantin: Programul viticol al României dispune de 238,5 milioane de euro, în perioada 2014-2018

România a reușit să cheltuiască în totalitate, până în 2013, cele 253 de milioane de euro alocate prin programul viticol , iar pentru perioada 2014-2018 sunt disponibile alte 238,5 milioane de euro, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Europei.

„O mândrie pentru noi este programul viticol deoarece, prin cele 252 milioane euro cheltuite 100% până în 2013, au fost realizate 25.000 ha plantații nou înființate și programe de promovare a vinurilor în China, Rusia, Japonia și SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014 — 2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptată în 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor în Azerbaidjan și Belarus”, a spus Constantin.

Și agricultura ecologică „este o altă mândrie a României” pentru că produsele ecologice și cele tradiționale pot face oricând cinste pe toate piețele, consideră șeful MADR.

„Produsele ecologice și cele tradiționale reprezintă cu adevărat România și pot face oricând cinste pe toate piețele, fie pe cea europeană fie în țări terțe. Le mulțumesc fermierilor și procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atât în producția cerealieră, dar și zootehnică. Aici sunt produse care vin din cele opt regiuni de dezvoltare ale țării, dar care sunt prezentate și de ceea ce caracterizează zona respectivă, tradiții și porturi populare. Strategia noastră în domeniu este de a face toate eforturile, inclusiv financiare, ca la toate expozițiile internaționale specializate standurile României să fie cât mai generoase, iar produsele să fi reprezentate așa cum se cuvine”, a spus ministrul Agriculturii, în timpul vizitării expoziției de produse tradiționale.

În ceea ce privește noul PNDR 2014-2020, Constantin a reamintit că în 20 mai vor fi lansate primele două măsuri, respectiv investiții în ferme și bunăstarea animalelor.

„Noul PNDR 2014-2020, cu o finanțare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis în martie Comisiei Europene, înglobează obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite în relație strânsă cu partenerii noștri, viitorii beneficiari, discutat și dezbătut în 8 conferințe regionale, în cadrul cărora am învățat la fața locului ce își doresc fermierii și cum să ne atingem țintele. În 20 mai, peste 13 zile, lansăm primele două măsuri finanțate din alocarea 2014-2020, investiții în ferme și bunăstarea animalelor”, a adăugat ministrul.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au celebrat vineri ‘Ziua Europei’ alături de producătorii agricoli, evenimentul fiind susținut de o paradă a costumelor populare din opt regiuni ale țării, realizată de elevii de la Cercul de Folclor „Dor și dor cu mine călător” al Liceului teoretic „Dimitrie Bolintineanu.

Pe toată durata zilei de vineri, 9 mai 2014, curtea Ministerului Agriculturii se va transforma într-un loc în care „voia bună, mâncarea sănătoasă și portul popular se vor armoniza în spiritul tradițional românesc”.

Membrii Asociației BIO — România și cei ai Federației Naționale de Produse Tradiționale au organizat și o expoziție de produse tradiționale și ecologice din cele opt regiuni ale țării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata