Daniel Florea: FMI ar vrea ca AVAS să administreze toate companiile de stat

– Statul are nevoie de bani mai mult ca niciodată, dar şi activele sunt mai greu de valorificat decât oricând. Însă decizia de a privatiza rapid participaţiile rămase ar putea fi luată sub presiunea lipsei de finanţare publică şi a Fondului Monetar Internaţional. Caz în care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, instituţia care se ocupă de recuperarea creanţelor şi de vânzarea acţiunilor statului, va primi un rol ‘crucial” în strategia anticriză, spune Daniel Florea, vicepreşedinte AVAS.

 

„AVAS s-a înfiinţat ca să se desfiinţeze cât mai repede, după privatizarea companiilor de stat. Acest lucru trebuie să se întâmple odată şi odată. Pe de altă parte, reprezentanţii FMI au spus că AVAS are un rol crucial în dezvoltarea viitoare a României. Asta ar putea însemna că, având foarte mulţi specialişti în privatizare, susţine punctul nostru de vedere ca privatizarea să se facă într-un singur loc, la AVAS. Este ideea pe care au indus-o ei la vizita pe care au făcut-o aici şi acum aşteptăm concluziile lor”, declară Daniel Florea într-un interviu acordat României libere.


În legătură cu problemele pe care AVAS le are la încasare, vicepreşedintele instituţiei spune: „Teoretic, avem instrumente să recuperăm bani de peste tot. Practic, în privinţa institutelor de cercetare din domeniul agricol, de exemplu, unde avem creanţe mari şi unde avem şi ce să vindem ca să recuperăm, este o întreagă discuţie şi în Parlament cu privire la posibilitatea acestora de-a primi ajutor de stat. În principal, noi încercăm să acţionăm ca un partener, ca un factor de stabilitate, să nu băgăm în insolvenţă nici societăţi comerciale, nici primării. Deja costurile sociale ale perioadei sunt mari. Încercăm să-i ajutăm, fie prin eşalonare la plată, fie prin angajamente de plată, insolvenţa e întotdeauna ultima opţiune.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata