Daniel Oajdea (PD-L) cere desecretizarea indicatorilor tehnico-economici pentru refuncţionalizarea Spitalului de Urgenţă din Iaşi

Deputatul PD-L Daniel Oajdea consideră ca fiind grav şi nejustificat faptul că indicatorii economici privind refuncţionalizarea Spitalului Clinic de Urgenţă din Iaşi în scopul amenajării Institutului Regional de Oncologie sunt trecuţi la categoria „informaţii clasificate” şi cere premierului desecretizarea lor.

„M-am uitat în Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate. Nu se găseşte nicio referire acolo ca indicatorii tehnico-economici ai unui obiectiv civil, în speţă ai unui spital în cazul de faţă, să poată fi consideraţi informaţii clasificate sau chiar secret de stat. Legea are şi o prevedere expresă unde se spune că e interzisă trecerea la informaţii clasificate în scopul eludării legilor sau a obstrucţionării la informaţii publice”, a declarat marţi (23 martie 2010) Oajdea.

Deputatul democrat-liberal a arătat că trecerea la secret a indicatorilor tehnico-economici permite ca organizarea licitaţiilor în scopul dotării şi amenajării spitalului să poată avea un caracter restrâns „numai cu firme agreate de anumite instituţii din ţară” sau, mai mult, poate permite acordarea de contracte prin încredinţare directă.
„Este un lucru foarte grav să foloseşti prevederile unei legi în mod abuziv pentru a nu respecta celelalte legi care ar determina obţinerea unor preţuri mai mici pentru realizarea unui obiectiv de investiţii…

Am cerut premierului să desecretizeze indicatorii tehnico-economici pentru a face imposibilă cheltuirea nejustificată a banilor publici şi să verifice toate situaţiile unde Legea informaţiilor clasificate a fost speculată pentru a eluda respectarea ordonanţei 34 privind achiziţiile publice”, a precizat Daniel Oajdea.
Deputatul PD-L a mai spus că a discutat această problemă şi cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, dar răspunsul acestuia nu a fost convingător fiind „neargumentat”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata