Daniel Oajdea: Propunere legislativă care vizează protecţia reală a beneficiarilor poliţei RCA

Deputatul neafiliat Daniel Oajdea a prezentat joi, 14 ianuarie, o propunere legislativă care vizează „corectarea” pieței asigurărilor auto obligatorii din România, astfel încât asigurații să beneficieze de o protecție reală.

„Propun modificarea Legii 136/1995 a asigurărilor și reasigurărilor, astfel încât asigurătorul să deconteze direct titularului poliței eventualele daune pe care acesta le are la vehicul atunci când, evident, nu este vinovat de producerea accidentului. Astfel, asigurații vor beneficia de o protecție reală și sunt obligați să încheie polițe RCA obligatorii la firme care dau dovadă de bonitate și de seriozitate”, a precizat Oajdea, într-o conferință de presă.

El a adăugat că această modificare a legii va înlătura situațiile dificile în care „autoturismul vinovat nu este asigurat, este asigurat de o firmă din alt stat sau de o firmă rău-platnică”.

„Dacă propunerea va fi adoptată, asigurătorul plătește titularului poliței reparația autovehiculului și recuperează prejudiciul de la asiguratorul celui vinovat sau de la fondul de protecție a victimelor străzii, după caz. Cea mai importantă prevedere este faptul că proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecție reală, decontând într-un timp rezonabil reparația propriului autovehicul atunci când el nu este vinovat”, a explicat deputatul.

El a adăugat că proiectul va fi depus la Parlament în cursul zilei de joi.

Potrivit lui Daniel Oajdea, în prezent, persoana păgubită trebuie „să lupte” cu diverse firme de asigurări pentru a reuși să-și repare autovehiculul. Multe dintre acestea fie întârzie procesul de decontare a reparației, fie indică diverse service-uri care fac reparații de „proastă” calitate, decontând mai puțin decât ar fi necesar pentru reparația daunei, a susținut deputatul.

„Deci, acest sistem nu oferă o competiție reală între asiguratorii de pe piața auto din România, ținându-i mai mult pe cei care oferă prețuri mici, dar nu și corespunzătoare”, a afirmat Oajdea.

El a anunțat că mai are în vedere un proiect de lege care vizează corectarea unei alte situații: „Cei care fac reglementare și control obțin de regulă venituri proprii de la cei controlați sau de la cei pe care ar trebui să-i controleze, lucru care din punct de vedere moral este un conflict de interese”.

„Știți care este cuantumul veniturilor celor din ASF? Nu am nimic cu aceste venituri, dar nu mi se pare în regulă ca tu, instituție care controlezi și care ar trebui să reglementezi piața, să ai încasări proporționale sau un anumit procent din firmele de asigurări. Pentru că atunci nu mai ești interesat să temperezi creșterea polițelor, ci mai degrabă mimezi că te interesează acest lucru, care doare pe fiecare cetățean din România, și de fapt ești interesat să-ți crești veniturile proprii. Cred că astfel de situații trebuie corectate și o să vă prezint în scurt timp un proiect de lege care, în opinia mea, va corecta și acest dezechilibru„, a afirmat Oajdea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata