Darius Vâlcov: Reducerea TVA de la 24 la 20% va fi anunţată cu o lună înainte de aplicare

33

Reducerea TVA de la 24% la 20% va fi anunțată cu o lună înainte de aplicare, iar cea referitoare la alimentele de bază cu două săptămâni, a declarat, miercuri, Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice.

“Am discutat și ne-am consultat cu cât înainte ar trebui să anunțăm această reducere pentru ca și dumnealor să poată face modificările, care nu sunt puține. Am ajuns la un termen de minimum o lună de zile înainte de aplicarea cotei reduse de TVA, de la 24% la 20%, să se facă anunțul public din momentul în care publicăm ordonanța. Pentru modificarea accizelor și TVA la produsele de bază termenul l-am redus la două săptămâni tocmai pentru a nu exista acea perioadă de reducerea consumului”, a spus Darius Vâlcov, la o conferință organizată cu ocazia Adunării Generale a Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Retailerii au cerut aplicarea cotei reduse de TVA înainte de sărbătorile de iarnă pentru a nu le fi afectate vânzările.

“O eventuală micșorare de TVA nu ar fi bine să fie aplicată la 1 ianuarie 2016 pentru că ar afecta vânzările importante din lunile anterioare, când vorbim în general de produse de folosință îndelungată. Pentru noi, noiembrie și decembrie, sunt luni esențiale. Posibilitatea amânării acestor cumpărări față de noiembrie și decembrie nu este un lucru pe care să îl targetăm. De aceea, din punctul nostru de vedere, aplicarea acestei măsuri înaintea perioadei de vânzări maxime este un lucru care ne interesează foarte mult“, a spus Dan Șucu, presedintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

În ceea ce privește posibilitatea ca unii retailerii să ridice prețul la raft după aplicarea cotei reduse de TVA, Șucu a subliniat că măsura este o economie transmisă de către Guvern către consumatori și că retailerii “nu au dreptul moral de a păstra ceva”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online