Darius Vâlcov, trimis în judecată sub control judiciar în cel de-al doilea dosar

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov, la data faptelor primar al municipiului Slatina și ulterior senator, pentru luare de mită – 2 infracțiuni și trafic de influență, în cel de-al doilea dosar.

 El este acuzat de DNA că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri — denunțător în cauză — aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie — 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva firmă, printr-o alta intermediară, peste 2,1 milioane lei. Banii au fost pretinși pentru ca denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA. În aceeași manieră a procedat inculpatul și în cazul unui alt contract încheiat de instituția publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al orașului Slatina, prețul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi .

DNA precizează că, în iunie 2012, Vâlcov a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă și efectuării la timp a plăților, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

Potrivit sursei citate, în 23 iulie 2014, între SC Compania de Apă Olt SA și aceeași firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect ”Continuarea lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și apă uzată în aglomerările Potcoava și Scornicești”, prețul licitat contractat fiind de 17 milioane lei fără TVA.

„Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014, (data emiterii primei facturi către SC Compania De Apă Olt SA), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiați al inculpatului Vâlcov, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru ‘a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăților aferente contractului’, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%) (…) urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui ‘avans mai mare pentru lucrările efectuate’, acesta urmând să depună diligențele necesare în acest sens”, susțin procurorii.

Anchetatorii au reținut că, astfel, în septembrie 2014 și februarie 2015, Darius Vâlcov a primit, în două tranșe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă inițial.

DNA mai menționează că, pentru aceleași lucrări, Darius Vâlcov a pretins și primit anterior de la un alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului.

„După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins și primit suma de 1.700.000 lei, mai sus-amintită. Suma totală primită de inculpat în urma săvârșirii celor trei infracțiuni de corupție se ridică la 4.296.270 lei”, se mai spune în comunicat.

În cauză, procurorii anticorupție au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deține în municipiul Slatina), în valoare de peste 393.000 lei, și asupra sumei de peste 264.000 lei existente în contul unei societăți pe care Vâlcov o controla prin interpuși.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de menținere a măsurilor preventive și asiguratorii dispuse în cauză. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata