Datoriile istorice ale CFR, compensate cu acţiuni la companiile energetice

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat luni, 5 iulie, că rezolvarea datoriilor istorice ale companiei CFR este o problemă care se află în atenţia guvernului.

 

Videanu a indicat ca soluţii posibile compensarea datoriilor istorice cu vânzarea participaţiilor minoritare ale statului la Enel sau E.ON ori cu dividendele oferite statului de respectivele companii.

Din cauza datoriilor istorice ale CFR acumulate la producătorii de energie, aceştia nu pot realiza anumite investiţii, iar încasările la bugetul de stat sunt diminuate. Ministrul a amintit că o decizie anterioară era să nu se acorde dividende şi să se reinvestească tot profitul obţinut.

În altă ordine de idei, Adriean Videanu a mai spus că estimarea la patru milioane de tone a producţiei siderurgice de la Galaţi, existenţa unei oferte pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie şi utilizarea gazului de furnal ar putea constitui premise pentru crearea unui nou grup de gaze.

„După comunicarea punctului de vedere al CEZ, vom putea şti ce hotărâre vom lua referitor la problema cu Arcelor Mittal Galaţi”, a spus ministrul Videanu.

Potrivit unor declaraţii ale ministrului Economiei făcute la începutul lunii mai în timpul unei vizite ale sale la combinatul siderurgic gălăţean, statul român intenţionează să investească în producţia de energie, utilizând gazul de furnal care, în momentul de faţă, în combinatul de la Galaţi nu este folosit, reprezentând doar o sursă de poluare pentru mediul înconjurător.

Potrivit lui Videanu, folosirea gazului de furnal ar putea conduce la crearea unei capacităţi de producere a energiei electrice de 400 de megawaţi putere instalată, staţie ce ar putea fi funcţională în doi ani şi jumătate.

Nu în ultimul rând, ministrul Economiei a anunţat că s-a decis scoaterea centralei termice locale, Electrocentrale, cu sediul pe platforma combinatului, de sub tutela Termoelectrica.

„Electrocentrale va fi entitate juridică separată, care îşi va putea continua proiectele, precum cel de parteneriat cu firma CEZ. Electrocentrale s-ar putea dezvolta independent, inclusiv în sensul unui parteneriat cu Arcelor Mittal privind producţia de energie, utilizând gazul de furnal”, a mai spus, atunci, ministrul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata