De 1 Iunie, MAI şi-a deschis porţile pentru copii

Copii de toate vârstele au putut admira, de 1 Iunie, cu ocazia „Porţilor deschise” la Ministerul Afacerilor de Interne, elicoptere, maşinile poliţiştilor, jandarmilor, şalupe ale poliţiştilor de frontieră, dar şi câinii de salvare şi echipamente.

Încă de dimineaţă, în parcarea din faţa clădirii MAI, copiii s-au înghesuit să facă fotografii şi să urce în cele două elicoptere, unul al SMURD, altul al Inspectoratului General de Aviaţie, pentru a le testa. Cu această ocazie, vizitatorii au aflat că sunt 10 locuri disponibile la Academia Forţelor Aeriene pentru piloţi de elicoptere.

O atracţie a reprezentat-o şi ambarcaţiunea Poliţiei de Frontieră utilizată pe Dunăre şi râurile interioare, copiii urcându-se la bord. Standul Poliţiei de Frontieră a fost dotat cu echipamente de scafandru, veste antiglonţ, binoclu, batoane de cauciuc, cătuşe metalice, cască protecţie antiglonţ, truse criminalistice.

La standul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, copiii s-au interesat dacă au fost folosite armele în vreo misiune, iar autospeciala pentru intervenţie şi salvare la înălţime a fost asaltată de cei mici.

Poliţia a prezentat în premieră unitatea mobilă pentru identificarea victimelor dezastrelor, compusă dintr-un automobil de teren care funcţionează ca o adevărată uzină criminalistică pe roţi. Direcţia de permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor a expus numerele de înmatriculare încă din perioada interbelică.

Copiii au asistat şi la un exerciţiu de dresaj al câinilor Poliţiei Române, la care au participat câinii Dingo, Han, Cezar şi Marc, şi la demonstraţii de arte marţiale. S-a desfăşurat şi un concurs de marionete la standul prevenirii, unde cei mici au aflat cum să se apere.

Punctul culminant l-a reprezentat momentul în care jandarmi montani au executat exerciţii de escaladare a clădirii MAI, iar pe parcursul întregului eveniment, muzica a fost asigurată de fanfara jandarmeriei care, în final, le-a cântat copiilor „La mulţi ani!”.

Cei mici au intrat, în grupuri, şi în clădirea ministerului, unde au avut ocazia să vadă tehnica expusă de fiecare structură a ministerului, sălile de conferinţă, biroul ministrului de Interne, standul echipei Dinamo.

„Este o zi importantă pentru copii, este o tradiţie la MAI de a organiza ‘Porţi deschise’, este o oportunitate pentru noi de a prezenta activitatea tuturor armelor, este o oportunitate de a prezenta anonimii care stau în spatele multor activităţi şi care se regăsesc în ordinea, liniştea publică din România şi în modul în care cetăţenii sunt în siguranţă. Este un mod de a sărbători ziua copilului şi, de ce nu, este şi un mod de a ne prezenta oferta pentru că în aceşti copii cred că vor fi viitorii candidaţi de la şcolile de poliţie”, a declarat ministrul de Interne, Petre Tobă, care a fost gazda acţiunii.

Ministrul i-a întrebat pe copii care este prima măsură pe care ar lua-o dacă ar fi în funcţie şi le-a oferit autografe. „Să fie cuminţi, să fie atenţi”, a răspuns o fetiţă.

MAI a organizat cu ocazia Zilei de 1 Iunie evenimentul ‘Porţi deschise’ pentru copii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: bh.politiaromana.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata