De ce a devenit Rusia „un partener nesigur” pentru germani?

 
Societatea germana pentru politica externa a desfasurat un sondaj de opinie pe marginea relatiilor pe care Occidentul si in particular Germania le au cu Rusia. La sondaj au participat 240 de experti in probleme de politica internationala. Printre ei – deputati ai parlamentului german, influenti oficiali ai organismelor federale, ofiteri de rang inalt, reputati jurnalisti si cercetatori.
 
Rezultatul sondajului s-a dovedit surprinzator: majoritatea repondentilor considera Rusia „un partener nesigur, cu putine perspective de a deveni un jucator influent pe scena politica externa”, relateaza cotidianul rus Izvestia. Actuala Rusie este „o autocratie cu elemente democratice”, astfel considera 66% dintre intervievati.
 
Gradul de incredere fata de Rusia in calitate de partener este si el scazut: expertii afirma ca practic in toate domeniile de colaborare internationala, inclusiv in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului, Rusia isi urmareste propriile interese, lucru nepermis pentru „un partener adevarat”. „Mai degraba destructiv” a fost catalogat rolul Moscovei in cadrul Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
 
Facând un pronostic pentru urmatorii 20 de ani (pâna in 2029), expertii germani estimeaza ca influenta Rusiei va continua sa se diminueze. Chiar daca situatia economica a tarii se va imbunatati, acest lucru nu va aduce oricum Rusia la nivelul de „superputere”, spre deosebire de India si China. Cotidianul Izvestia i-a solicitat sa comenteze rezultatele acestui sondaj politologului Alexander Rahr, expert al Societatii germane pentru politica externa, seful grupului „Rusia-Eurasia”.
 
În opinia lui Rahr, acest sondaj demonstreaza ca in Germania se mentin opinii destul de conservatoare despre lume, in pofida crizei financiare si slabirea credintei in SUA ca superputere. Potrivit lui Rahr, principala cauza pentru care Rusia este considerata un „partener nesigur” o constituie atitudinea mass-media germane, care prezinta exclusiv o imagine negativa a Rusiei, zugravind-o ca „o tara nedemocratica, care se ocupa cu terorismul energetic”.
 
Despre Rusia se vorbeste doar atunci când se intâmpla ceva rau. Nu sunt suficiente informatii obiective, putini citesc materiale analitice serioase. Tocmai de aceea, se creaza impresia ca Rusia este un „partener nesigur”.
Analistul german isi exprima regretul ca Rusia nu este o tara turistica: multi dintre germani, chiar daca discuta despre politica ei, nu au fost niciodata in Rusia. Tocmai o asemenea „necunoastere” da nastere unor rationamente eronate.
 
De asemenea, Rahr afirma ca multi dintre europeni ii invidiaza foarte tare pe „noii rusi”. Europenii sunt pur si simplu convinsi ca averile acestor oameni au fost câstigate doar din petrol si gaz, ca economia rusa va depinde mereu de preturile la resursele energetice. Astfel, in conditiile in care preturile la aceste resurse sunt, la ora actuala, destul de mici, nu se poate vorbi nici de puterea Rusiei.
 
În final, Rahr pledeaza pentru o strânsa cooperare dintre Rusia si Europa, mai ales ca un rol important in aceasta cooperare il joaca petrolul si gazul. „În primul rând (daca nu va exista o astfel de cooperare), in casele germane va fi imediat frig, in al doilea rând, germanii pur si simplu nu vor avea de la cine sa cumpere (aceste resurse energetice). Adica, nu exista o alternativa la cooperarea cu Rusia”, conchide expertul german.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata